Премиерът Кирил Петков праща в парламента исканията на пътно-строителните фирми да им бъдат изплатени веднага 600-те милиона лв. за извършените през изминалата година ремонти на пътища. Това стана ясно от изказването на министър-председателя преди днешното правителствено заседание. 

По думите му тези средства са 50 на сто от дължимите пари, останалите 50 процента трябва да минат през експертна комисия, която да прецени дали средствата са похарчени правомерно.

 

Минавайки през правна комисия, и ако успее предложението да мине през пленарна зала утре, тези пари ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще могат да започнат своята работа веднага, посочи премиерът.

"В днешния ден се надяваме да мине през правна комисия предложението за моментално изплащане на над 600 млн. към строителните фирми, което обаче е 50% от парите, които им се дължат. Останалите 50%, заедно с Министерството на регионалното развитие, ще минем през експертна комисия, за да разберем дали тези средства са харчени правомерно и след такава оценка да има отново санкция на парламента за одобряването на тези средства. Ако успее да мине през зала утре, тези пари ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми да започнат своята работа веднага", обясни Кирил Петков.

Той изброи и останалите акценти от днешното правителствено заседание.

Предстои да одобрим проект за споразумение между България и Румъния за създаване на ГКПП Русе - Гюргево за фериботи. Имаме цел да възобновим фериботната линия Русе - Гюргево, което е много добре за този регион, трафикът ще бъде обновен и се надяваме да има и добри икономически последици, каза Кирил Петков.

Правителството ще отпусне 32 млн. лв на Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на земеделските стопани, животновъди и производители на плодове и зеленчуци.

Кирил Петков изтъкна, че правителството продължава да подкрепя всички тези браншове и изрази надежда хората, които очакват тези средства, да са доволни и да продължат с интензивната си работа в техните сфери.