Когато беше спрян газът от "Газпром", трябваше бързо да намерим алтернатива. Прегледахме всички опции и на пазара в САЩ цената е на една четвърт от тази в Европа, каза премиерът Кирил Петков в интервю по Нова ТВ.

Искам да докажа, че България не е зависима и никой едностранно не може да ни извива ръцете, посочи той.

Премиерът съобщи, че двата кораба от САЩ вече са тръгнали и уточни, че договорът е подписан директно с американска компания. Очаква се те да стигнат в България на 8 и 23 юни.

Договорихме и азерски газ, за да може да дойде в България на 1 юли, независимо дали гръцката връзка е построена, посочи Петков.

Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отказ от количествата азерски газ. С това, по думите му, държавата е загубила стотици. "По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от "Газпром". Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция", подчерта той.

Относно недоволството на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. "Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме", добави той.

Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: "Четири пъти ме прекъснаха и казаха: "Нямаме време да Ви слушаме". Когато някой ти каже така... Затова отговорих: "Ето я вратата", поясни Петков.

Той подчерта, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: "Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там".

Малките превозвачи ми дават идеи, които не са свързани само с плащане на пари, и които могат да дадат резултат. Една част от превозвачите имат фиксирани договори за превоз, цените на горивата се качват и те са притиснати. Разбирам тези хора, посочи още министър-председателят.

Повечето хора разбират, че предсрочни избори и да вкараме държавата в хаос по време на война е безсмислено и много вредно. Истината е, че се справяме. След като за три дни можем да говорим по-добра цена, значи се справяме. Справихме се и с казуса с Украйна и оръжието. Това правителство набира скорост и хората трябва да се успокоят, посочи Кирил Петков.

Според него политическото напрежение идва от няколко места.

Някои хора знаят, че са крали и "имат срок това правителство да падне, преди да бъдат хванати от европрокуратурата", обобщи Петков и допълни, че този срок е не повече от осем месеца.

Очакванията от партньорите ни в чужбина са, че войната ще продължи няколко години, затова трябва да сме сплотени, защото това няма да свърши скоро. Вярвам, че това правителство в момента е правилното, за да минем през този период, посочи Кирил Петков.

На въпрос за евентуално изключение от руско ембарго, премиерът заяви, че България ще бъде включена в изключенията.

Следващата седмица ще бъдат оповестени и мерки, сред които и отстъпка от 25 стотинки, която ще се прилага директно на бензиностанциите.

Ще бъде помощ за всеки, изчисляват се точните детайли. Има мерки за пенсионерите, допълнителни плащания и отпадане на акциза на газа, оповести премиерът.

Всеки се опитва да продаде идеята за отстъпление, коментира Петков разговорите с Република Северна Македония (РСМ). Всички знаят, че дългосрочно РСМ трябва да е в ЕС, всички знаят, че правата на българите трябва да бъдат защитени. Въпросът е да махнем политическата риторика и да се работи, заяви министър-председателят.