"Армията, съгласно разчетите с МВР, е в готовност при мигрантска вълна да бъде изпратена на границата. Буквално в рамките на 4-6 часа на границата могат да пристигнат 400-500 души - Сухопътни войски, Специални сили, "Военна полиция", 140 броя техника. В рамките на 12-16 часа още 1000 души могат да бъдат изпратени, а при нужда - да бъдат мобилизирани до 2400-2600 души", заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод мигрантската криза на турско-гръцката граница.

Попитан какви ще са действията на изпратените сили, ако се наложи, той отговори:

"Естествено, че няма да стреляш с картечница. Ще бъде използвана всяка физическа сила, включително водни струи, газови и шокови гранати, каквито използва Гърция. Не може някой да мисли, че може да нахлуе в България безнаказано. Аз съм хуманен човек, но българската граница е неприкосновена и, ако някой започне да прави подобни изстъпления както в Гърция, България трябва да упражни сила. По закон нелегалното пресичане на границата ни е наказуемо".

По думите му за това били на едно мнение с премиера Бойко Борисов.

"Оттук смятам, че политиката на премиера е права - преди да пратиш силата, трябва да правиш дипломация, и, ако може с дипломация да спрем потока към България, е добре. Ако обаче дипломацията не даде резултати, ще бъде използвана цялата сила, позволена от закона", заяви още вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че не се налага изграждане на нови съоръжения по границата. И увери, че "Гранична полиция" разполага с много добра техника - термокамери, които прихващат обектите на около пет километра от границата, безпилотни летателни средства и други.

Каракачанов изтъкна, че за момента няма напрежение, защото Турция не допуска нелегалните мигранти към страната ни, а и на този етап "Гранична полиция" и МВР си вършели перфектно работата.

Вицепремиерът увери, че за момента отношенията в голямата управляваща коалиция са се успокоили, благодарение на възобновения диалог. Приети са исканията на "Обединени патриоти" за неизбежната отбрана, за доброволните отряди, доброволната военна служба, военното обучение в училище, 300 лв. минимална пенсия, и ластикът, по думите му, се е отпуснал и върнал в нормалните си параметри.