Това съобщи заместник-министърът на земеделието Явор Гечев по време на публично обсъждане на програмата, която страната ни ще изпрати в Брюксел за одобрение до края на месеца.

Основната цел на програмата, според авторите й, е по-висока добавена стойност на българското земеделие и създаване на повече работни места.

Голяма част от бюджета ще се насочи към животновъдство, зеленчукопроизводството и овощарство, сектори, които са ощетявани в предишния период. Създадена е отделна тематична подпрограма, по която малките семейни стопанства ще получат с 10% по-високо финансиране .

Програмата за развитие на селските райони трябва до 20-и юни да влезе в НС, след като бъде приета, да бъде представен първият драфт за забележки, до 1 юли да бъде представена в Брюксел, след това да бъде разглеждана и отново да бъде върната, за да могат забележките да бъдат отстранени, обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

"Традициите на българското земеделие позволяват развитието на животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството. Второто, което е изключително важно това е поливното земеделие. Земеделието не може без това", обясни министърът.

Според него другият важен акцент са малките ферми.

"Имаме две силно популяризирани стопанства едри, мощни финансови земеделски структури и много на брой малки, слаби земеделски ферми. Тоест нямаме средата, онова, което е необходимо, онова, което е мотор за българското земеделие – говорим за средните фирми", каза още Греков.