На 29 март пресслужбата на Росен Плевнелиев съобщи, че на "Дондуков 2" имат готовност да организират съкратен курс по конституционно право, което да помогне на политиците "да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони".

"Обучението ще им даде възможност за обективна преценка и призивите им през медиите един или друг закон да бъде „пуснат“ или „върнат“ няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене. Ще избегнат и популистките спекулации за налагане на натиск от един или друг фактор", се казваше още в съобщението.

От президенството дадоха пример с „достоверната информация“, че юристите на държавния глава на 24 и 25 март са работили по възможността Законът за публичност за имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, да бъде върнат. Тази информация не отговаря на истината, от брой 30 на „Държавен вестник“ става ясно, че указът за обнародване е издаден още на 20 март, уточниха от прессекретариата на Плевнелиев по повод изявление на Янев, че той готви вето на закона, който беше внесен от него.

Вчера, след като лидерът на РЗС анонсира, че смята да заведе своите юрист на курс, от "Дондуков 2" разпространиха ново изявление, в което се казва:
"Президентската институция няма да участва в предизборни акции на никоя партия. Предстоящата кампания е времето, в което участниците в нея трябва да излъчат ясни политически послания. За това не са необходими псевдосъбития, които имат за цел да извлекат условни имиджови дивиденти".

„Ако това изявление, което е направено за курса на обучение, е само хрумване на някой от пиарите на президента, подобно на хрумването за новогодишното обръщение, нека да се потърси съответна отговорност”, заяви пък днес Янев пред президенството, където не се състояха курсове, цитира го "Фокус".
"Ние от РЗС имаме много добре подготвени юристи, които възнамеряват да изнесат паралелни на президента курсове. Те са - първи стъпки към импийчмънт", добави бившият депутат и призова държавния глава да си спази обещанието. 

"Президентската институция отказва да бъде място за предизборна агитация, за предизборни упражнения. Много моля тези политически лидери – обърнете се към българския народ и кажете - какво трябва да направим, какво вие поемате като ангажимент да свършите в тази тежка ситуация. Това е позитивното и отговорното поведение. Това, с тези пушилки, народът много добре разбира за какво става въпрос”, коментира обаче междувременно пред журналисти самият Росен Плевнелиев, който бе на конференция.

Още една тема сблъска Янев и администрацията на президента - в края на март оттам коментираха и друго негово твърдение - че има проблем с декларациите на министри за конфликт на интереси.

"Със съжаление констатираме, че в последните седмици широко се използва подходът откровени спекулации или невярна информация да бъде представяна като „достоверна“. Всички министри от служебното правителство са подали в срок декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Освен това, са дали съгласието си всички посочени от тях лични данни да бъдат публично оповестени", заявиха още от президентството. 

Днес обаче лидерът на РЗС настоя да се изясни как така декларациите, внесени от министрите, са входирани в президентството с изходящ номер.
"Това е безпрецедентен гаф, за който се мълчи гузно, без да се каже кой в крайна сметка е направил тази фалшификация. Става дума за категорично нарушение на закона. Имаме антидатиране, което е попълване на документи с невярно съдържание”, заяви Яне Янев. 

КРЪСТОСАН ОГЪН: Защо Янев атакува президента Плевнелиев?