Това заяви на пресконференция лидерът „Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев. Той посочи, че е подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с днешна дата относно това нарушение.

Лидерът на РЗС разказа пред журналисти хронологично какво точно се е случило. "По наши данни на 20 март около обяд служители на Народното събрание са позвънили в Министерски съвет, като са заявили, че на 20 март е последната дата за подаване на декларации за несъвместимост и за конфликт на интереси. До края на работния ден обаче, никой освен министъра на здравеопазването Николай Петров, не се е отзовал с подобна деклaрация", посочи Янев.

Всички останали започнали да търсят как да излязат от ситуацията, като при обстоятелства на тотална паника, обявяват пред президента, че има проблем с тези декларации. Начело с Екатерина Захариева мислят как да излязат от патовата ситуация, след дълго мислене, те не са измислили нищо и са прегазили законите. Формата за самосъхранение им е изиграла лоша шега. На 21 март сутринта всички министри проверяват дали има свободни входящи номера от дата 19 и 20 март, но разбират, че такива няма. Паниката става още по-голяма. Изведнъж едно от лицата на тази сбирка дава идеята - да се ползват изходящите номера в изходящия регистър само и само да се спасят и всички осъществяват това безумие. Започва едно истерично бързане, при което някои от тях - като икономическия министър Асен Василев, са пропуснали да посочат в декларациите какви са. Други от министрите направо са ги "начаткали" на компютрите си, а те трябва да ги попълнят собственоръчно", посочи Янев.

 
По думите му има подадена декларация на здравния министър Николай Петров с входящ номер в парламента от 20 март. "На следващия ден обаче - "Барабар Петко с мъжете", Петров попълва още веднъж декларация с изходящ номер в президентството", обясни лидерът на РЗС.

Той определи цялата тази история като престъпление, което се изразява в антидатиране и попълване на документ с невярно съдържание.

"Виновен за цялата тази история е президентът Росен Плевнелиев, тъй като това се извършва от неговата администрация", посочи Янев.

Относно сигнала за подслушвани политици, подаден от лидера на БСП вчера, Яне Янев каза: "Гузната съвет на Сергей Станишев тежи няколко тона, като изкарването на сигнала с подслушванията е негов опит да парира последствията от собствените си действия", предаде "Фокус".

Според Янев – съвестта на Станишев е гузна, защото именно той е разрешавал по време на своето управеление внос на ядрено гориво от Русия, което е забранено от Европейския съюз. „Станишев е бил и последният чадър над Румен Овчаров по отношение на сатурновата дупка „Белене”, каза Яне Янев.
По думите му - преди всички избори – „ченгеджийската” машина се задейства на пълни обороти и започва да стреля на посоки на принципа, ако може да се окаже, че някоя гилза е правилна”.

„Сценарият с подслушванията е съшит с бели конци”
, посочи лидерът на РЗС. Този сигнал бил предложен и на експерти на партията преди около 10 дни срещу заплащане.

Янев разказа, че преди около 10 дни са дошли двама души, които са попитали експерти от РЗС - дали биха могли да се видят с Емил Василев, Георги Стоянов или Яне Янев, за да дадат интересен сигнал, от който става ясно, че Яне Янев е бил подслушван много пъти. Членовете на РЗС са отпратили гостите с уговорката да се върнат след три дни. По думите на Янев – и двамата са носели черни шапки и черни очила.

Ние обаче познаваме тези схеми и решихме, че това са хора, които преди всички избори си предлагат услугите за т.нар „анализи”, за да дискредират някого. Ние не можем да се хванем на такава кука”, отбеляза Янев.
 
Той посочи, че лично не се е срещал с тези хора. Не стана ясно дали е имало изобщо среща между членове на РЗС и продавачите на „сигнали”.
„Сергей Станишев се страхува, че в хода на предизборната кампания, ще излезе потресаваща информация по отношения на българската енергийна мафия. В тази тема има замесени лица от ГЕРБ, но Станишев бърза с изпреварващ удар да парира това, което предстои”, обясни Янев и подчерта, че е виждал как „БСП са търсили враг с партиен билет”.

Лидерът на РЗС обясни още, че преди всички избори, има хора, които обикалят политическите централи и да си предлагат услугите срещу пари.

„Преди около месец по скайпа от отдел за „Национална сигурност” и правния отдел, са получили от САЩ и от Великобритания - предложения да работят за нас по време на кампанията като ни предоставят нформация. Беше получена дори и снимка на документ”,
разкри Яне Янев.
 
„Знам как Румен Петков е поръчвал СРС-та на Румен Овчаров и обратно”, разкри председателят на РЗС и отново определи сигнала за подслушванията като нереален, в който обаче участват и бивши служители от системата на МВР и ДАНС.

Имало ли е незаконно подслушване?