Година преди редовните парламентарни избори първоначалната прогноза е, че вероятно двубоят на върха ГЕРБ-БСП няма да се състои. Гласоподавателите, които считат, че днес социалистическата партия не е консолидирана и в нея има прекалено много скандали, са 6 пъти повече от тези, които смятат, че партията е единна (36% към 6%). 

Това сочат данните от експресно проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 2-4 юни 2020 г. сред 1000 респондента. Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.

Според анкетираните, БСП има твърде малко време до своя конгрес през септември да се консолидира, да излъчи лидер-обединител и да излезе с платформа, която да бъде приета като алтернатива на управлението в момента.

Структурата на разпределението на гласовете при парламентарни избори в България е подвластна на две тенденции, коментират социолозите. Взаимовръзката между ГЕРБ и БСП е като на скачени съдове. Когато и двете водещи политически партии са вътрешно сплотени и мобилизирани, тогава има прилив на гласове и към двете централи. Когато някоя от тях има организационни проблеми, тогава се наблюдава спад на подкрепата и за двата субекта и отлив на гласове към други политически проекти.

На парламентарните избори през 2013 г. двете централи привлякоха гласовете към себе си, вследствие на което се оформи парламент с присъствието на 4 политически партии. Подобна беше ситуацията и през 2017 г. - тогава бариерата за парламента прескочиха 5 политически субекта. На парламентарните избори през 2014 г. обаче социалистите бяха след провалил се управленски мандат и със сериозни организационни проблеми. Подкрепата и за двете водещи политически сили спадна и в Народното събрание влязоха 8 политически субекта.

Следването на политическа линия на крайно отрицание на сегашното управление също е проблематично. Тази визия се разминава с представата на здравия разум на мнозинството избиратели. Стъпването върху изграденото досега, намирането на общи позиции по важни въпроси е предпочитаната позиция за 43% от гласоподавателите; почти на половина - 23% - са привържениците на крайното отрицание на политиката на ГЕРБ.

Данните от изследването потвърждават, че консервативният политически модел е на мода не само в обществото като цяло, но и сред симпатизантите на левицата. 27% от избирателите предпочитат ръководството на БСП да се придържа към по-консервативни позиции, докато 18% са за по-либерален модел. Тази разлика е още по-голяма сред привържениците на лявото. Не можем да не отбележим, че и тук балансът е доста деликатен, а традициите и значението на добрите отношения с Европейската социалдемокрация са от фундаментално естество.

Към момента въпросът за лидерството в БСП не е в центъра на вниманието на широката общественост. 86% се затрудняват да определят конкретен вариант. Проблемът обаче е от изключителна важност във вътрешно партиен план. Традицията в тази партия е такава, че действащият лидер винаги се е ползвал с голям авторитет. Това дава естествена преднина на лидера и в сегашната ситуация. Изпъква името на организационния секретар на партията Кирил Добрев, макар че засега все още не е обявил официално своята кандидатура. Забележим за обществеността е и единственият заявил се претендент Красимир Янков.

В рамките на последния управленски мандат под лидерството на Корнелия Нинова, БСП изгуби всички възможни национални партийни избори: парламентарни, Европейски, местни. При това не просто й беше ред да управлява според естествения демократичен ротационен принцип. Веднъж управляващите от ГЕРБ сами си бяха подали оставката, друг път бяха влезли в тежък конфликт с общественото мнение по повод апартамент-гейт и т.н. Очевидно кадрите от по-високите етажи в структурите на левицата преценяват, че сегашната платформа не може да ги изведе до изборна победа, не виждат перспективи в нея, коментират още социолозите.

Същевременно редовите симпатизанти подкрепят твърдата по-консервативна линия, провеждана по категоричен лидерски модел. Преодоляването на това тежко разминаване е сложна задача, която трябва да реши следващият лидер на социалистите. Силовото налагане на което и да е от двете крила ще бъде пореден подарък за основния им политически опонент, пишат още от "Сова Харис".