"Една от мерките, които Борисов взима, е премахването на тази инжекция "страх" всяка сутрин. Това е знак, че приключва кризата", така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР решението за спирането на редовните брифинги на генерал Венцислав Мутафчийски и Националния оперативен щаб. По думите му нещата са отишли толкова далече, че хората са почувствали уют в страха и сега изведнъж са реагирали на информацията, че няма всяка сутрин в 8 часа да има брифинг на Мутафчийски.

"Очевиден проблем е как излизаме, без да загубим достойнство. Всички световни лидери имат една задача - да разрешат постепенно на хората, без да чувстват позор за това, че са изпитали страх от нещо, което почти не съществува, да излязат и да започнат да живеят нормално", каза социологът.

В предаването "12+3" Райчев коментира, че България се е справила по-добре от съседните ѝ страни и изрази учудване защо трябва да се сравнява със страни, в които има съвсем друг манталитет и психика като Норвегия и Белгия, примерно, и даде пример, че трябва да се сравняваме със Сърбия, Турция и Гърция.

"Смятам, че много по-добре се справихме от гледна точка на унизителността на мерките - вижте в Сърбия се разхождат горили с автомати по улиците, вижте Турция - там позорно лишиха възрастните хора от право да излизат от вкъщи. Слава богу, в България не се стигна до нищо подобно. Борисов заложи на класическа българска тактика: Забранено е, но може!". По думите му това е израз, който е непреводим на никакъв друг език.

Според Райчев този успех Бойко Борисов е постигнал, защото познава изключително добре българския народ:

"Борисов съответстваше на народа си - когато народът се страхуваше, той каза, че се страхуваме и няма да излизаме. Когато видя, че се отслабва, и той отслаби. Второ - Борисов съответстваше на Европа, движеше се в темпа на европейската паника", обобщи социологът.

Райчев коментира и поведението на опозицията в кризата и наложеното извънредно положение в страната, като заяви, че ръководството на БСП не се е справило в ситуацията и въобще не може да става дума за плюсове, а по-скоро се броят минусите.

"Социологическите данни са толкова плашещи. Те са на половината на гласовете си. Дори не изключвам предсрочни избори. Само че не предсрочни избори, както те се надяваха, а точно по обратния начин".

Според него Борисов може да излезе и да каже, че ни е спасил от кризата и сега иска нов мандат. Ако това стане през юни, няма кой да му излезе насреща, посочи Райчев и добави, че единствената пречка пред Борисов да направи това е, че трябва да има служебен кабинет преди предсрочните избори, който трябва да бъде създаден от президента Румен Радев.