Вчера лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ заяви, че Карастоянова единствена от групата е подписала промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въведе ограничение за варене на ракия за малките казани с вместимост до 500 л.

"Всеки, който преследва чисто лобистки интереси, ще получи шут", категоричен бе Симеонов.

Той обаче срещна директен отпор от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който заяви, че партията му няма да подкрепи такова тежко наказание, взето под емоция, защото Карастоянова не заслужава това.

Днес самата тя даде брифинг в парламента, на който заяви, че към момента няма отношения с производители на спиртни напитки и е подкрепила текста, ограничаващ производството на домашна ракия, защото е в полза на икономиката.

"И днес, ако имам възможността да го направя, аз бих била вносител на това предложение, защото то е професионално, аргументирано, има много ясни мотиви. Бих подкрепила всяка законодателна инициатива, която има за цел финансово, икономически мерки да дисциплинира пазара и да ограничи дела на сивия сектор. Моята подкрепа е само по икономически съображения", заяви тя, цитирана от БНР.

Депутатката, която е от гражданската квота на ПФ, подчерта, че Валери Симеонов не е водил разговор с нея. По думите й той е направил вчерашното си изявление спонтанно и без да информира парламентарната група.

Според нея, когато има тенденция на намаляване на подкрепата и тя е потвърдена на последните избори, обикновено се търсят други поводи, за да може да се компенсират този тип резултати.

Не е налице нарушение на правилата за работа на парламентарната група, подчерта Карастоянова.

"Петима мъже (от НФСБ) са излезли вчера пред вас, за да нападнат една жена. Бих дала пример с великата игра шахмат, където най-ценната фигура е бялата дама. Бих искала да благодаря на Красимир Каракачанов и на всички мои колеги от ВМРО, за подкрепата, която изразиха към мен” каза още Карастоянова, давайки да се разбере, че няма намерение сама да напусне групата.

Симеонов: Карастоянова действа неморално

В програмата на ПФ е заложено недопускането на лобиране и Полина Карастоянова го наруши, заяви отново днес Валери Симеонов, след като вчера сне политическото доверие на НФСБ от нея.

Има нарушаване на правилника на групата. Има явно лобиране за големи спиртни производители и търговци и най-малкото, има абсолютно неморално поведение. С един подготвен законопроект, в края на работния ден, тя го е дала да го разпишат 4-ма човека от ВМРО.

Нито аз съм уведомен, нито когото и да било, а тя е от квотата на НФСБ. Аз разбрах една седмица по-късно, а ми се налага да отговарям на въпроса защо не сме реагирали. Как да реагираме като
научихме последни”, категоричен бе Симеонов, цитиран от "Фокус".

Въпреки реакцията на ВМРО, той потвърди, че предложението за изключването на Карастоянова ще бъде подложено на гласуване следващия вторник.

По повод думите на Красимир Каракачанов, че изключването е твърде тежка санкция, Симеонов каза:
Означава ли, че като нарушава програмата на една коалиция, тя трябва да бъде поощрена?”.
ИЗБРАНО