На заседанието на Съвета "Външни работи" (Търговия) на 11 ноември в Брюксел министрите ще проведат обмен на мнения относно модернизиране на инструментите на ЕС за търговска защита и нова антидъмпингова методология и свързания с това въпрос за статута на пазарна икономика на Китай.

В рамките на заседанието, Европейската комисия ще представи актуална информация относно преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение между ЕС и САЩ (TTIP), както и по споразуменията за свободна търговия ЕС-Япония и ЕС-Меркосур.

Земеделие и рибарство

Заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство ще се проведе на 14 и 15 ноември в Брюксел.

Комисията ще представи предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на многогодишен план за дънните запаси в Северно море и за риболовните дейности, свързани с тези запаси, след което се предвижда да бъде проведен обмен на мнения.

Делегацията на България, подкрепена от делегацията на Австрия, ще представи резултатите от Министерската конференция по въпросите на заразния нодуларен дерматит, проведена на 8 и 9 септември 2016 г. в София.

Кохезионна политика

На заседанието на Съвета "Общи въпроси" (Кохезионна политика), което ще се проведе на 16 ноември в Брюксел, Председателството ще представи информация за актуалното състояние на преговорите по предложеното изменение на Регламент (ЕС) нр. 1303/2013, който определя общоприложимите разпоредби за Европейските структурни и инвестиционни фондове.

България подкрепя намерението на ЕК за промени, насочени към опростяване на процедурите и намаляване на административната тежест за бенефициентите.

Бюджет

Заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (Бюджет) ще се проведе на 16 ноември в Брюксел. Основните въпроси, които ще бъдат разгледани, са проектът на бюджет на ЕС за 2017 г. и проекти на коригиращи бюджети за 2016 г.

България ще защитава позицията, че споразумението по проектобюджет-2017 трябва да бъде постигнато в срок, за да се избегнат забавяния в изпълнението на програми и проекти.

България ще подкрепи и трите проекта на коригиращи бюджети за 2016 г., свързани с актуализиране на бюджетните кредити относно сигурността и миграцията, Европейския фонд за стратегически инвестиции и Инструмента за спешни нужди, както и преизчислението на вноските, дължими от държавите членки в бюджета на ЕС, за 2014 г., 2015 г. и 2016 г., и мобилизирането на Фонд "Солидарност" във връзка с наводненията в Германия през настоящата година.