Другият кандидат за поста бе главният юрисконсулт на "Вестникарска група България" Радомир Чолаков. Той също бе номиниран от депутати от левицата, сред които медийният секретар на БСП Антон Кутев, и бе подкрепен от 8 народни представители, шестима бяха против, 75 се въздържаха.

Кандидатурата на Атанасов бе представена от зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова, след като на заседание късно снощи левицата реши да подкрепи Иво Атанасов - с 54 гласа "за" срещу 6 гласа за Чолаков.
Тя отбеляза, че едва ли има български гражданин, който да познава по-добре медийното законодателство.

"Всички познават Иво Атанасов като ярък български публицист. Има над 2000 статии в пресата. В негов плюс е фактът, че е член на Съюза на българските журналисти. Той не е типичният медиен експерт, но това е в негов плюс, защото ще може безпристрастно да участва в изпълнението на функциите на Съвета за електронни медии”, каза Манолова, цитирана от "Фокус".

Георги Кадиев от левицата също подкрепи Иво Атанасов, като обори твърдения, че става дума за партийна кандидатура. Той припомни, че Радомир Чолаков е бил обвързан със ССД на Стефан Софиянски.

Самият Иво Атанасов заяви от парламентарната трибуна, че независимостта на СЕМ се гарантира по два начина - чрез мандат и чрез ротация.

"Всички досегашни мнозинства са променяли персоналния състав на СЕМ - било като сменят името или като променят бройката на членовете, за да си гарантират медиен уют", каза той.

И добави, че има само едно изключение - през 2005 г., когато като шеф на парламентарната медийна комисия е поел ангажимент формулата за ротация в СЕМ да работи, за да се гарантира неговата независимост.

Иво Атанасов ще замени в СЕМ София Владимирова, чийто мандат изтече през юли 2012 г.

Новите управляващи се забързаха с попълването на квотата си в СЕМ заради предстоящия избор на генерален директор на БНТ на 26 юли.