Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва първа английска езикова гимназия в гр. София и право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

От 1990 до 1995 г. работи във фондация "Отворено общество" - София, където последователно заема длъжностите "програмен координатор", "главен секретар" и "програмен директор". В периода 1996 - 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК.

В периода 1998 - 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS. От 2001 до 2004 г. е изпълнителен директор на фондация "Демокрация". От 2005 до 2007 г. е ръководител на проекта за изграждане на завода за керамични плочи на испанската компания "Керос". В следващите години участва в редица успешни бизнес начинания в областта строителството и изграждането и поддръжката на телекомуникационни мрежи и съоръжения.

На парламентарните избори през 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок в 24-ти многомандатен избирателен район София. От 27 ноември 2014 година до 9 декември 2015 година е председател на постоянната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения при Народно събрание на Република България. Напуска поста на председател заради бламиране на съдебната реформа от страна на ГЕРБ.

Избран от 47-ото Народно Събрание за заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството на 13 декември 2021 г. Подава оставка като вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството на 9 юни 2022 г., след като лидерът на партия ИТН Слави Трифонов обябвява, че изтегля министрите, излъчени от партията му в правителството и слага край на коалицията.

Женен, с четири деца. Учредител на фондация "Светът на Мария". Участва в дарителски каузи, свързани с подкрепата на хора с интелектуални затруднения, бежанци, изоставени и бездомни животни. Владее английски и руски език.

- Г-н Караджов, кампанията вече е към своя край. Каква беше стратегията на ИТН за тези избори?

- Противно на старата поговорка, че преди лов и преди избори се лъже най-много, ние от ИТН сме решили да бъде максимално откровени, а не лицемерни с избирателите си. За разлика от другите партии, които преувеличават успехите си и обещават светло бъдеще, ние говорим за проблемите честно и не обещаваме лесни решения. Защото такива няма.

Ще ви дам само два примера - всички се хвалят с увеличението на пенсиите, но не говорят за това, че то доведе до много изкривявания и несправедливост. Хората вече изобщо не могат да се ориентират какво и защо получават - индексации, компенсации, добавки... Всеки месец се получава различна сума. И което е по-скандално - не се отчете приносът на хората в осигуряването. Хора, които са работили 40 години и честно са се осигурявали, получават колкото хора, които са били по-небрежни или безотговорни. Това е нещо, което вбесява хората, и трябва да бъде поправено.

Или да вземем помощите за бизнеса за високите цени на тока - да, добре е да ги има, но защо трябва на всички да се дава поравно? Има фирми, които в момента правят огромни печалби - като торовите заводи, има фирми, които не произвеждат никаква добавена стойност за икономиката - като копачите на криптовалута... Защо те трябва също да бъдат подпомагани? ИТН е за диференциран подход. Още когато се приеха тия помощи, предупреждавахме, че раздаването на пари на калпак ще доведе до скок на инфлацията. За съжаление, от "Продължаваме промяната" не ни послушаха и се наложиха. Сега жънем плодовете на тази хазартна политика.

Снимка: Личен архив

- Какви са основните проблеми, от които се вълнуват избирателите?

- Хората се интересуват главно от две неща - цени и доходи. Те не разбират защо ДДС за брашното стана 0%, а хлябът продължава да поскъпва. Защо се дават субсидии по 25 стотинки на литър бензин, цените на петрола падат, а това не се отразява по бензиностанциите? Притеснени са от високата инфлация, която изяжда доходите им.

За разлика от други партии, ИТН не бяга от тези проблеми, а предлага решения. Именно ИТН предложи да отпадне ДДС за брашното. Това обаче не е достатъчно за овладяването на цените, защото държавата трябва да се справи и със спекулантите на пазара. Къде е КЗК? Защо не се заеме с тези, които злоупотребяват със ситуацията на пазара? В предишния парламент ИТН настояваше съставът на КЗК да бъде подменен. "Продължаваме промяната" не се съгласиха, защото не можаха да намерят свои хора, които да сложат там. За тях въпросът не беше да се засили контролът и да се подобри работата на комисията, а кой да води бащина дружина.

Същата е ситуацията и на пазара на горива - очевидно е, че има спекуланти, но никой не се занимава с тях. А когато контролните органи не работят, на пазара се разпореждат спекулантите. От това страдат и производителите, и потребителите.

Снимка: Личен архив

- Каква е Вашата равносметка от участието във властта?

- Тук ще цитирам неповторимия Радой Ралин, на когото имах честта да бъда приятел - Който постъпва честно, не живее лесно.

ИТН остана вярна на своите избиратели и се опита да изпълни своите обещания. За съжаление, много често бяхме саботирани от т.нар. ни партньори от ПП. Които после ни обвиняваха във всички смъртни грехове.

Аз лично се чувствам като в параграф 22 - докато бях министър, непрекъснато блокираха работата ми с измислени аргументи, а сега същите тези хора ме критикуват, че не съм свършил едно или друго нещо.

Все пак имам с какво да се похваля, колкото и нескромно да звучи. За 7 месеца успях като министър да придвижа няколко ключови реформи в моята сфера, които дълго време бяха отлагани заради страх от протести. Направихме тол системата по-справедлива. Въпреки протестите и натиска от всички страни.

Предприехме реални действия срещу незаконно строителство - Росенец, "Алепу". Години наред никой не е дръзвал да пипне там. И ми е много мило, когато сега някой каже - ама той такъв е законът, какъв е приносът на министъра. В една нормална държава нямаше да има значение кой е министърът. В нашата очевидно все още има, защото законите се прилагат избирателно.

Подпомогнахме ВиК сектора, който беше пред фалит заради резкия скок на цените на тока.

Внесохме в НС промени в закона за устройство на територията, с които да се решат най-често срещаните проблеми на гражданите.

Знам, че това не е достатъчно. Но няма как за 8 месеца да решиш проблеми, затлачвани години наред. Не искам това да звучи като оправдание. Неслучайно останах в политиката - не обичам недовършени работи.

Снимка: Личен архив

- Очертава се доста пъстър парламент. Какви се възможните конфигурации за управление след изборите?

Безспорен факт е, че гражданите искат стабилност и правителство след изборите. Те обаче искат не какво да е правителство, а работещо, което да се заеме ефективно с кризите, които ни връхлитат една след друга

Затова ИТН няма да влиза във властта на всяка цена, а ще работи само с партии, които искат проблемите да се решават, а не да се отлагат. Които не се страхуват да се вземат непопулярни решения.

В този смисъл категорично няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС. За нас това са партиите на статуквото, които нямат място във властта. И ИТН ще направи всичко възможно да си останат в опозиция.

- Има ли шанс настина да се направи референдум за президентска република, както предложи ИТН?

Не знам защо всички се опитват да предопределят избора на българските граждани. Това, че ИТН иска референдум по въпроса, не означава, че иска президентска република. Означава, че не се страхува да пита гражданите за мнението им по съществени въпроси. За разлика от другите партии.

Ние от ИТН смятаме, че гражданите трябва да се пита по-често по различни въпроси, а политиците трябва да са задължени да се съобразяват с мнението им. Трябва да се промени и законът за референдумите, който да позволява това. Защото политиците са слуги, а не господари на народа! И трябва да започнат да се държат като такива.

Очевидно е, че политическата система е в трайна криза. Поредицата от избори и трудностите при съставяне на правителство го показват. Очевидно е, че нещо трябва кардинално да се промени. ИТН търси решение и пита гражданите. Те решават.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Снимка: Личен архив