След като присъства на награждаването "Полицай на годината", Светлозар Лазаров заяви пред журналисти, че министерството може да се похвали с резултатите си през изминалата година и изтъкна намалението на битовите престъпления с 9 на сто, предаде БТА.

Светлозар Лазаров заяви, че през миналата и по-миналата година има разбити около пет престъпни групи, "фабрики за убийства", някои от които вече са стигнали до съдебна фаза. По думите му това е показателен пример за противодействие, както и за реално наказателно преследване "на структури, които действително, без оглед на позиции и човешки граници, са отнели човешки живот и то през голям период от време”.

Старши разследващ полицай Димитър Замфиров от ГД “Криминална полиция” получи приз "Полицай на годината" за разкриването на убийството на бизнесмена от Своге Красимир Гочев-Шмид. По водени от него дела са задържани 46 души. Разследващият полицай е приключил досъдебни производства срещу организатори и членове на организирани престъпни групи за производство и разпространение на наркотици.

Много добри резултати имало и в борбата срещу международния наркотрафик, като количествата задържани наркотици у нас са се увеличили в пъти.

"Чрез интегрирания модел на противодействие на наркотрафика около 1 тон имаме задържан хероин за миналата година, което е много добро постижение. Имаме в пъти увеличение на задържаните количества и кокаин, и синтетични наркотици на българска територия, марихуаната и канабисът са над 50 тона. Това няма аналог с досегашната практика, като за 2013 бяха около 30-32 тона, за 2012 г. – са около 2 тона", уточни Лазаров.