Служебният премиер Димитър Главчев отиде на среща с президента Румен Радев на "Дондуков" 2, след която обяви: "Нямам новина за съобщаване". В президентството двамата са обсъдили предложенията за смени в правителството, но по думите на премиера той не е предлагал нови имена. 

Президентът покани на разговор Главчев, след като той поиска външният министър Стефан Димитров да бъде сменен с Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, а земеделският Кирил Вътев - с шефа на фонд "Земеделие" Георги Тахов. Според Радев "не е редно заместник-председател на партия да е част от служебен кабинет". 

"Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава", беше лаконичен служебният министър-председател пред журналисти след днешната среща. "Както съм говорил и през тези дни, виждате, че има диалог. Диалогът продължава. Нямам новина за съобщаване. До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията", каза още Главчев на излизане от президентството.

Вчера той заяви, че ако президентът не подпише предложените смени, Радев ще носи отговорност за последствията. Конституцията не обвързва със срок президента кога трябва да подпише указа за назначаване.

Според програмата на парламента днес Главчев трябва да отговаря и на депутатски въпроси. В парламентарния контрол се очаква да участват и служебните министри Евтим Милошев, Атанас Запрянов, Галя Кондева и Петър Димитров. 

Като фиксирана точка първа в дневния ред на парламента е обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Като втора точка е предвидено първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители.

Снимка: БТА