Парламентарната група на "БСП за България" поиска оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков, защото ограничава гласа на опозицията, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

По думите ѝ Желязков е издал заповед, която е заради анонсираното от тях желание да разкрият подробности от доклада "Боташ" и да го изпратят на българската и европейската прокуратура.

"ГЕРБ искат да прикрият корупционните си практики", допълни Нинова.

Тя посочи, че в тази заповед председателят на парламента нарежда пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и други подобни мероприятия да се провеждат в Народното събрание (НС) само по мотивирано предложение на председателя на съответната ПГ или комисия.

И попита медиите: "Вие разбирате ли какво означава това?".

"За да се срещаме с вас и външни лица, ние трябва да искаме разрешение от председателя на НС, посочи Нинова и уточни, че за днешната среща, в която ще представят доклада "Боташ", са поискали разрешение.

Според Нинова това е безпрецедентно погазване на правата на опозицията.

"Затвориха парламента за един месец, отнеха ни правото на парламентарен контрол върху министрите и сега като капак на всичко и тази абсурдна заповед", каза тя.

"Ако ни затворят залата или не ни допуснат, ще ви поканим отвън на тротоара, но каквото сме казали - ще го свършим", каза още Нинова.

Въпросната заповед на председателя на парламента Росен Желязков излезе вчера, с която се направи промяна на чл. 22 ал.7 от Правилника за работа на Народното събрание.

Надявам се Корнелия Нинова отново да прочете текста, който е изменен. Депутатите няма да могат да провеждат събития за предизборни мероприятия, каза председателят на НС Росен Желязков в отговор на Нинова.

"Не знам кой ми иска оставката. Има си ред - една трета от депутатите трябва да я поискат, внася се в зала и се гласува", заяви лаконично Желязков.

Той призова Нинова да прочете внимателно каква точно е забраната.

"Ограничава се възможността на отделен народен представител да прави срещи и да използва сградата на Народното събрание за предизборни мероприятия", уточни председателят на парламента.

Малко по-късно рредседателят на НС съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес. Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ".