"Скрит в кристално чиста бяла мантия и с вождистки блясък в очите, президентът оглави похода на всички, които отдавна копнеят да заличат постиженията на управляващите", заяви в декларация от името на ГЕРБ депутатът Спас Гърневски, известен и като поет, по време на петъчния парламентарен контрол.

От БСП обвиниха управляващите, че са събрали почти 3 млрд. лева повече, но социалните разходи, които предлагат, не са били по душата на Бойко Борисов, защото пенсионерите не плащат комисионни.

Тъй като в началото на декларацията на Гърневски, голяма част от депутатите от ПГ на "БСП за България" напуснаха залата, той се обърна към тях:

"Популистите така правят, станат на трибуната, изплюят си отровата и бягат. Стойте да чуете, къде бягате? Говорите за кражба на годината - кражбата на века стана много по-рано - от 1989 г., когато се пребоядисахте и 20 години разграбвахте държавата. Имаше две истини в тази декларация, която прочетохте - едната е, че признахте, че българското правителство работи великолепно и е направило 2 млрд. лв. излишък от борба с корупцията и сивата икономика. Това, което при вас не стана никога. Второ, тези пари, които харчи българското правителството, се харчат абсолютно законосъобразно".

Гърневски и добави, че тези пари отиват за секторни политики и заяви, че олигарсите произтичат от БКП и от Държавна сигурност.

"Прави сте, че има четири души богати, в момента осветлени, и те са тези хора. Миналия петък президентът започна с интервю в "Панорама", когато слушах неговите високопарни, иначе добре наизустени фрази, в мислите ми изплува един спомен от далечната 1992 г., когато първият демократичен български президент Филип Димитров беше решил да започне решителни реформи срещу комунистическата номенклатура и беше пометен от власт. На власт дойде правителство съставено от днешната опозиция и 20 години по-късно всички наблюдатели са единодушни, че това е правителството, създало българската мафия", обясни народният представител от ГЕРБ.

По думите му днес, 26 години по-късно, правителство на ГЕРБ вече трети мандат получава възможност да лекува страната от раните ѝ.

"В "Панорама" миналия петък се появи президентът, скрит в кристално чиста бяла мантия и с вождистки блясък в очите оглави похода на всички, които отдавна копнеят да заличат постиженията на днешните управляващи. В разрез с конституционните си правомощия на обединител още с първите си слова, с остър и арогантен тон започна да насажда внушения и да чертае разделителни линии. Бе се вживял във все по-неприкритата роля на опозиционен лидер", изтъкна Гърневски.

И се обърна задочно към държавния глава:

"Г-н Радев, с какви очи популистки, манипулирайки народа ни, вие самозваният борец срещу корупцията подминавате факта, че за първи път от тези 30 години на прехода, вече година у нас действа мащабен закон за борбата с корупцията. Този закон беше приет с волята на хулената от вас ГЕРБ", каза още Гърневски и обърна внимание, че единствената партия, гласувала против този закон е БСП, а президентът е наложил вето точно на него.

Гърневски коментира, че президентът е обявил, че не го интересува програмата на правителството, а визията на опозицията, с която се прокламира смяна на системата.

"Коя система, г-н президент - тази на очевидния растеж днес или онази от криминалния преход. Г-н Радев, уважавайки родните институции. Позволявам си да ви дам един съвет - прочетете лично вие Конституцията - а не я интерпретирайте през очите на некомпетентни съветници. Влезте в ролята си на на обединител на нацията и излезте от тази на генератор на напрежение, конфронтация и хаос в страната", каза още народният представител от ГЕРБ.

Той призова президента да се дистанцира от политиката на двойния аршин.

"Разберете, че не ви влиза в задълженията да сеете интриги в законодателната, изпълнителната и съдебните власти. Още нещо е добре да не забравяте, ако някой си позволи да превърне президентството в семейна хасиенда, няма как рано или късно да не приключи в насрещното движение. Г-н Радев, през 1992 г. като възторжени наивници и опиянени от долетялата демокрация въобще не разбрахме как отминали ченгета с помощта на рафинирани предатели, свалиха първото демократично правителство", коментира още Гърневски, като подчерта, че Филип Димитров е бил пометен от власт.

В отговор Манол Генов от БСП заяви:

"Спас Гърневски каза неистина - Филип Димитров сам си поиска вот на доверие и сам си отиде, смениха го неговите сини, червени и не знам какви мравки. Въведете ред. Някой колеги се поотпуснаха под емоцията на г-н Гърневски. Г-жо Председател, по начина на водене бяхте длъжна да кажете за една неистина, която беше изречена преди малко".

Председателстващата пленарното заседание - Нигяр Джафер от ДПС, обаче заяви, че социалистът е нарушил и злоупотребил с процедурата.