Общинската структура на политическа партия ГЕРБ в Перник ще подкрепи кандидатурата на сегашния кмет на града Станислав Владимиров за втори мандат на предстоящите местни избори през октомври. Това е решението, което местната организация е взела след състояло се вчера номинационно събрание, съобщиха областният и общинският координатор на партията Емил Костадинов и Денислав Захариев пред БТА.

Гласуването е преминало при ожесточени дебати, като половината от присъстващите на събранието са били за подкрепа на кандидатурата на Станислав Владимиров, мотивирайки това с успешния му мандат и широката подкрепа. Останалите гласове са били против и въздържал се с мотива, че ГЕРБ трябва да има свой кандидат. Според една част от тях ГЕРБ се обезличава като няма да има свой кандидат, други са посочили, че има десни хора, които никога няма да гласуват за червен кмет и по този начин ще отидат гласове в други десни партии, съобщава "За Перник".

Направени са били две номинации - на депутата Христина Георгиева и на областния координатор на ГЕРБ Емил Костадинов, но двамата са си направили самоотвод. Така предложението на местната структура останало Станислав Владимиров.

Предложението на общинската организация на ГЕРБ ще бъде изпратено в централата на партията, а окончателното решение ще вземе Изпълнителната комисия на партията на централно ниво.

Настоящият кмет на Перник Станислав Владимиров беше избран през 2019 г. като кандидат от "БСП за България". През миналата година той напусна БСП. Решението си обоснова като продиктувано от влошената комуникация в партията и токсичната, по думите му, среда, назряла в последните години.

Владимиров все още не е обявил официално намерението си да се кандидатира като независим кандидат или издигнат от партия.