Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг след среща с представители на РБ в парламента, предаде „Фокус“.

"Поводът за срещата е да превърнем в действие договорката между ГЕРБ и РБ и изборите в Сърница могат да дадат модела за изборите през есента. Беше договорено, че всяка от формациите ще има свое решение за участие. Когато на местни избори имаме кандидат или един от тях отива на балотаж, ще подкрепим съответния кандидат", поясни заместникът на Бойко Борисов в партията.

По думите му едни опоненти в предизборната кампания днес могат да си стиснат ръцете и да покажат, че изборите минават съвместно между ГЕРБ и РБ, добави Цветанов.

Според него разпределението на общински съветници - тези на ГЕРБ и РБ (6) са повече от тези на ДПС (5), показва как ще бъде формирано мнозинството и ще може да се очертае перспективата и бъдещето на най-младата община в България.

Това, което проведохме като разговори, е за оставащите дни двамата опоненти съвместно да минат във всички населени места, да разяснят, че силата в тази съвместна инициатива да работим заедно ще бъде факт и те ще могат през настоящите дни да убедят всички, че трябва да бъдем заедно“, обяви още Цветанов.

По думите му това е първа стъпка и добра стратегия за предстоящите местни избори и няма политически договорки, а съвместна работа.

Mоже да разчитаме на 27-те гласа на БСП (получени в Сърница), питайте Миков дали действително ще подкрепят кандидата на ГЕРБ или кандидата на ДПС, така той отговори на журналистически въпрос.

Запитан дали кандидатът на ГЕРБ ще спечели местните избори през есента, Цветанов отговори, че в момента община Сърница е новосъздадена, местните избори се провеждат, за да има съответната администрация и ще се водят разговори.

От своя страна Радан Кънев посочи, че на изборите в Сърница се счупил митът за монопола на ДПС върху вота на българските мюсюлмани, както и митът за ксенофобския характер на настоящото управление на страната, цитира го БГНЕС.

"Хиляди български мюсюлмани избраха ГЕРБ и РБ в една остра и достойна конкуренция помежду им, дадоха им мнозинство в общинския съвет, за да управляват заедно. Община Сърница ще бъде управлявана от мнозинство в общинския съвет от ГЕРБ и РБ съвместно. На база на много силна кампания ще има кмет, излъчен от това общо мнозинство", убеден е Кънев.

На срещата бяха и двамата кандидати за кметове на Сърница от ГЕРБ и РБ - Мустафа Аликанов и Кемал Тинев, които изразиха задоволство от решението.

Ден преди изборите в Сърница съпредседателят на РБ Радан Кънев допусна сътрудничество с ГЕРБ на местните избори в някои общини, с мотива да бъдат елиминирани БСП и ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна, че партията му ще подкрепи партньорите си, ако техният кандидат отиде на балотаж. По думите му изборите ще бъдат едно голямо изпитание за коалицията и трябва да покажат коалиционна култура.

"Искрено се надявам, че хората, гласували за РБ на първия тур, ще подкрепят кандидата на ГЕРБ на балотажа", каза Кънев, след като се разбра, че кандидатът на ГЕРБ отива на втори тур с този на ДПС.

Местан: Видя се, че може и без задължителен вот

Най-важният резултат от местните избори в община Сърница е безпрецедентната, изключително висока избирателна активност, заяви по-рано на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той подчерта, че високата избирателна активност показва, че когато избирателите са реално мотивирани, няма никаква необходимост от въвеждането на задължителен вот, за да се осигури голяма представителност на избраните власти.

"Може би политическите сили, които участвахме в тази надпревара, сме успели да мотивираме избирателите", отбеляза Местан.

По думите му мечтата на поколения - Сърница да се обособи като отделна община, се е реализирала, защото "ДПС превърна мечтата на сърничани в своя политическа кауза".

Междувременно Националният съвет на АБВ заяви, че при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в Политическата декларация мерки, партията ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението.