Това каза на пресконференция депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов, цитиран от Агенция „Фокус”. Коментарът му бе по повод намерението на кабинета да актуализира бюджета и да емитира дълг от до 1 млрд. лв.

Намерението, освен негативни очаквания в бизнес средата и чуждестранните партньори, няма да доведе до нищо благоприятно, добави той.

Голяма част от информацията, която беше поднесена от министър-председателя и лидера на БСП, е по-скоро спекулативна, каза Горанов.

Според него, прибързано е да се говори за актуализация дни, след като правителството е обявило излишък по консолидираната програма за май.

В началото на седмицата от МФ обявика излишък от 45.5 млн. лв. към този месец. Според Орешарски обаче май и април са традиционно силни за приходната част на бюджета, докато през последните месеци на годината разходите значително се увеличават.

„Буди недоумение с какво допълнително следва и може да бъде натоварена активната част на обществото. Може би това в момента е отмъщение за тези, които са на площадите, тези, които в момента генерират БВП на държавата”, коментира Горанов и констатира:

"Неефективни и политически аргументирани разходи на едно ново правителство, което трябва да осребри разходите от предизборната си кампания".

Горанов припомни и препоръките на МВФ правителството да продължи досегашната консервативна политика. МВФ окачестви сегашния бюджет като осъществим, допълни депутатът от ГЕРБ.

Вчера от МФ съобщиха, че МВФ подкрепя "Плана Орешарски". Днес обаче стана ясно, че фондът е отправил и сериозни критики. От МВФ настояват да не се блокира пенсионната реформа, да не се раздуват бюджетните разходи и да не се вдига минималната заплата.

"Артилерийската подготовка, която се извърши днес в Народното събрание с оглед следващата стъпка – актуализация на бюджета, беше абсолютно манипулативна от страна на премиера и отровени лъжи от страна на председателя на БСП г-н Станишев."

Това пък каза депутатът Менда Стоянова. Тя цитира думите на Станишев, че до полугодието се е харчело безразборно.

„За 5-те месеца на 2013 г. общо разходите са 37.1% от годишния им размер при средно 41.6% - това е безразборното харчене. В тези разходи се включва и увеличението на пенсиите за април и май”, каза Стоянова.
По нейни думи - резервът е 5.8 млрд. лв.