"Риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България", каза служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" по БНР по повод ескалацията на напрежението на военния конфликт между Русия и Украйна.

По думите му обявената частична мобилизация от президента на руската федерация води до ескалация на напрежението, до това държавите в Европа, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет.

"Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията", каза служебният премиер и подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Гълъб Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

"Ние не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна", добави той.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия.

"Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци", коментира Гълъб Донев.

Служебният министър-председател подчерта категорично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна.

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", обясни Донев.

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия.

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България", каза служебният премиер.

Той изтъкна, че позициите на страната ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО.

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията", допълни Донев.