Бойният кораб участва във военните операции в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Френският президент, придружаван от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, ще разговаря с пилотите на изтребители и техническите експерти на самолетоносача с екипаж от 2000 души.

Оланд ще произнесе реч и ще присъства на нощно излитане на самолети "Рафал" и "Сюпер Етандар" за бойни мисии.

Пристигането на "Шарл дьо Гол" край бреговете на Сирия и Ливан утрои досегашният оперативен капацитет на Франция, заяви преди дни адмирал Рене-Жан Криньола, командващ силите със специално предназначение 476, които освен френската авионосна група включват няколко чуждестранни кораба, сред които британска и белгийска фрегата.

Наскоро руският президент Владимир Путин нареди на командира на гвардейския ракетен крайцер „Москва“, намиращ се в Средиземно море, да координира действията си с френската военноморска група в района и да си сътрудничи с тях като със съюзници.

Великобритания също започна да нанася военни удари заедно с Франция и другите партньори срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Долната камара на германския парламент Бундестагът одобри по-рано днес правителствения план за присъединяване на Германия към военната операция срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Планът предвижда Германия да помага на Франция в борбата с "Ислямска държава", като изпрати шест разузнавателни изтребителя "Торнадо", фрегата, самолет за презареждане и до 1200 военнослужещи от Бундесвера, но без да участва активно в бойни действия.