Тя коментира, че тази и следващата година се очертават като много интензивни години, за да усвоим оставащите от предишния програмен период 3 млрд. евро. Златанова допълни, че приключването и началото на програмните периоди са най-тежкият период от европейския бюджетен цикъл. "Предизвикателство е, убедена съм, че ще се справим с него", каза вицепремиерът.

Заместник министър-председателят определи като "тежко манипулативно твърдение", че през 2014 г. няма да има европейски пари.

Тя посочи, че се надява да има европари през 2014 г. за България и да няма спиране на евросредства.

По думите й предупреждението за спирането на европарите е едно изречение, направено с пропагандни цели. Все пак министърът призна, че България е на предпоследно място по усвояване на европари. Под нас е само Румъния, допълни Златанова.

Преди дни Европейският парламент (ЕП) препоръча на Европейската комисия (ЕК) да разгледа въпроса за спиране на европейските фондове за България.
Документът, който бе гласуван, е без законодателна стойност.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира по-рано пред БНР, че за нея не е изненада, че препоръката се случва точно в този предизборен момент.

Пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов обясни, че в момента се одобрява одитният доклад на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 г. и препоръката на ЕП за България се отнася за този период и за начина на изразходване на средствата по европрограмите тогава.

"ЕК започва да работи веднага, след като получи самите текстове. Няма опасност от това, че има евроизбори и ЕК ще направи всичко възможно да няма изоставяне", уточни Златанова.

Можем да ползваме новите оперативни програми и преди одобрението им от Брюксел, заяви правосъдният министър.

„Аз съм помолила колегите министри, които имат оперативни програми, да задействат по-бързо формирането на комитетите за наблюдение, за да сме в план", уточни тя.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За препоръката на Европарламента към ЕК за спиране на фондовете за България