В интервю за БНР Савов допълни, че в сдружението се надяват парите да тръгнат от края на януари.

Емил Савов каза още, че общините имат само 3 дни за подписване на договорите по Програмата за развитие на селските райони, за да не загубят пари.

"За тези три дни всяка от тези общини трябва да свика заседание на Общинския съвет, за да даде гаранция по аванса. В същия срок трябва да се подпише договорът, да се даде искането за авансово плащане към ДФ "Земеделие", за да може тези 50% ресурс да постъпят към сметките им преди 20-и декември, когато банките приключват обработка", обясни той.

В началото на декември земеделският министър Димитър Греков заяви, че 278 млн. лв. от европарите за земеделие са в сериозен риск и ще ги загубим, ако не бъдат усвоени до края на годината. Тогава Греков обясни, че причината за това е както забавеното разплащане до момента, така и липсата на кадри в общините, които да усвояват пари по проекти.

"Нов одит на всички общински проекти до момента, които са около 400, един по един, като знаем как работи системата, аз не го виждам за по-малко от 6 месеца да излезе с някакъв резултат. Дотогава всичко ще бъде спряно - мисля, че никой в държавата не го иска", коментира зам.-изпълнителният директор на Сдружението на общините.

По думите на Савов ограничаването на целия ресурс на спряната от ЕК оперативна програма "Околна среда" е за предпочитане пред прегледа за нередности на отделните проекти.
Брюксел замрази средствата по ОП "Околна среда" в средата на ноември, защото проектите били пълни с грешки.


Министърът: Пари по "Околна среда" може да има през март


Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че амбицията й е проверките за междинните плащания по ОП „Околна среда” да приключат през февруари.

"Ако всичко е наред и ЕК е съгласна с мерките, които сме предприели, комисията може да освободи средствата веднага. Т.е. ако приключим през февруари, средствата може да бъдат освободени през март", обясни Михайлова, цитирана от "Фокус".

Таксата за депониране на битови отпадъци скача рязко

Емил Савов предупреди, че таксата за депониране на битови отпадъци ще скочи рязко след 2016 година. Дотогава увеличението ще е плавно с около 5-6 лева годишно, като през 2014 г. таксата ще е 22 лева за тон.

По думите на Савов презумпцията за това условно разделение на сроковете е, че до 2016 г. би трябвало да са налице и да бъдат използвани всички възможности на бъдещата ОВОС за компостиране, за намаляване, за всички тези мерки, които намаляват количеството на отпадък, който се депонира в сметището.