ЕК обяви вчера, че спира временно еврофондовете за България по оперативната програма заради съмнения за злоупотреби при възлагане на обществени поръчки. Открити са нередности и при проверките на процедурите по тези поръчки.
 
Информацията, че има опасност от спиране на 900 милиона евро за страната ни по програма “Околна среда“, е била съзнателно укривана от администрацията, каза по БНР Златанова, цитирана от КРОСС.

Българските общини, които ще пострадат от замразяването на средствата, са били съзнателно заблуждавани от предишните управляващи, че правителството ще се договори с Брюксел да опрости грешките в обществените поръчки, изтъкна Златанова. 

Съществува огромен списък с проекти, в които е имало подобни грешки, които са били насърчавани, разкри Златанова, цитирана и от БГНЕС.

Максималният срок за възстановяване на плащанията е шест месеца. Вече са предприети действия по отстраняване на причините, довели до днешното решение.

Намерението е да подобрим ситуацията, за да спрем по-тежки санкции, което слава Богу успяхме, добави вицепремиерът.

Министърът на еврофондовете в правителството на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че отговорността за проблема е на настоящото правителство. Той изтъкна, че до началото на 2009 г. е имало недопустимо от европейското законодателство смесване на критерии за допустимост и селекция на фирмите - изпълнители на обществени поръчки. В същото време кабинетът на Бойко Борисов се е опитвал да спести на общините 25-процентно орязване на средствата.

Безвъзмездната европейска помощ по ОПОС е над 1.466 млрд. евро, като от тях са усвоени 527 млн. евро, сочат данните на финансовото министерство към края на октомври. Това означава, че замразените средства са 939 млн. евро.