ЕС не признава анексирането на Крим, предприехме ограничителни мерки и прилагането им е в ръцете на държавите от Общността, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.

Институциите на ЕС следят за спазването на приетите мерки и са в контакт с националните власти. Ако получим сигнал, съобщаваме на съответните власти и поддържаме връзка, добави говорителят.

Ограничителните мерки са приети с единодушие от държавите в ЕС и към тях е приложен пълният списък на отговорните за прилагането им, добави комисията.

За нас най-важното е това, което е прието, да бъде прилагано, допълни говорителят.

Комисията коментира темата покрай информациите, че въпреки наложените санкции, в Крим през юли бе френска парламентарна делегация.

В последните дни посещение са предприели представители на италианските парламентарни и регионални власти, и на деловите среди.

На 17 юни Европейският съюз продължи с още една година санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим.

Санкциите, които са удължени до 23 юни 2017 година, налагат забрана за внос на продукти от Крим, за инвестиране там, за сътрудничество в туризма, както и за износ на някои стоки и услуги за полуострова.

Действието на тези мерки е ограничено само за територията на Крим и Севастопол и са задължителни за всички граждани на ЕС и базираните в ЕС компании.