Според ДСБ предложението на премиера и гласуваното от парламента назначение е арогантен знак за "превземането на българската държава и на българските институции от мафията". Според партията, която остана извън Народното събрание на извънредните парламентарни избори, изборът на Пеевски е бил правилно разчетен от хората "като обявяване на война от мафията на гражданите".

"Можем да кажем, че те приеха тази война. Вчера видяхме, че в България има гражданско общество. Има десетки хиляди, които са готови да излязат на протест не с материални искания, а зад голяма кауза, а именно отделянето на държавата от мафията, възстановяването на правовата държава в България", каза Радан Кънев от ДСБ, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че партията подкрепя протестите и ще участва активно в тях.

Кънев посочи, че Орешарски е поел лична отговорност за избора на Пеевски и "сега той трябва да поеме своята лична отговорност, която е неговата оставка".

Петър Москов посочи, че има две истини. Първата е, че Пеевски не може да бъде председател на ДАНС. "Това е възмутително, това е обида, това е ченгеджийски шамар, на който цивилната част на обществото трябва да отвърне с шамар", каза Москов. Той посочи, че втората истина е, че ГЕРБ не могат да бъдат част от това гражданско възмущение.

"Защото в последните 4 години, в желанието си да овладеят цялата власт, целите финанси и цялото общество, ГЕРБ отгледаха този Франкенщайн", каза Москов.

Той посочи, че те са били основната причина медийната, финансова и икономическа корпорация около Цветан Василев, чийто представител е Делян Пеевски, в момента да бъде в състояние да сваля правителства.

Светослав Малинов от ДСБ посочи, че има два пътя - първият е през Конституционния съд, който е продължителен и тежък. Според тях са нарушени принципите на правовата държава. Вторият е към европейските институции и тези на НАТО. Той също е дълъг, каза Малинов, но за бърза реакция може да се потърсят техните посланици. Някои от тях вече реагираха. "Те имат правомощията да дадат своето мнение и да представляват своите правителства", посочи той.

ДСБ ще инициират срещи и представят всички свои аргументи през седмицата, която предстои.

Кънев отрече да се готви нова дясна формация между СДС, ДСБ и Кунева.