По време на митинга в село Могиляне, община Кирково, където през 1984 година са загинали трима души, сред които и 18-месечната Тюркян, група на ГЕРБ, водена от народния представител Цвета Караянчева положиха цветя пред паметника на жертвите. Този ден е за памет пред загиналите и за това, че събитията от Възродителния процес никога няма да се повторят, а не за водене на агитация, каза Цвета Караянчева по повод изказване на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан преди това.

Местан отговори, че освен отдаване на почит е необходимо и провеждането на активна политика за защита правата и свободите на гражданите на България и затова към присъстващите са отправени политически послания.

По време на възпоменателния митинг той изтъкна, че основната политическа задача на ДПС през следващата година е намирането на алтернатива на ГЕРБ и участието в ново управление на страната.
"През последните четири години основните демократични достижения на страната са дискредитирани и за това е необходим нов формат за участие във властта, управление с нова философия, което да върне България в руслото на демократичното европейско развитие", изтъкна Лютви Местан.
Депутатът от ДПС прогнозира, че след изборите страната ще се управлява от експертен кабинет. По-късно той уточни, че това е само един от вариантите, но ДПС ще положи всички усилия, за да участва в новото управление.