По-рано днес лидерът на ДПС заяви, че не би обсъдил вариант правителството да изкара мандата си и че предсрочни избори са възможен вариант.

"Не мисля, че трябва да коментирам позиции или мнения на други политически сили", лаконичен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

По-късно Местан уточни чрез пресцентъра си, че думите му не можело да бъдат интерпретирани като свалено доверие от кабинета Орешарски и не може да се очаква, че ДПС ще свали кабинета.

Още преди това обаче, на пресконференция говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев призова за незабавни избори и прогнозира, че такива ще има, предаде БТА.

Попитан дали ще се срещне с председателя на ДПС, той отговори, че преди повече от месец поканили ДПС да разговарят за кризата, свързана с европейското членство на България.

"В момента и след всичко, което се случи около ДПС на тези избори, моето мнение е, че ние разговор с тези хора нямаме", коментира Кънев.

На въпрос за евентуални разговори с ГЕРБ, обясни, че е нормално всички опозиционни формации в момента да се борят за предсрочни избори и сваляне на правителството.

"Заявката на Николай Бареков, че ще управлява с днешния мандатоносител, мисля, че ни освобождава от отговор на въпроса дали е опозиционна тази формация", допълни Кънев.

Той бе категоричен, че в Реформаторския блок не приемат никакви варианти за кратка ударна програма, ремонт на правителство или подобни идеи за удължаване на живота на днешното мнозинство.

"Те подменят категорично вота на българите от неделя. Той беше ултиматум за незабавна оставка и незабавни избори",
смята Радан Кънев.

По думите му всеки ден на това правителство, всеки час, задълбочават много тежката политическа, икономическата и бюджетна криза криза и призова да се насрочат избори незабавно, да има служебен кабинет, "защото днешното мнозинство и правителство не може да спре грабежа през "Южен поток", грабежа на енергийната мафия".

Председателят на СДС Божидар Лукарски коментира, че за реформаторите вотът на недоверие се е провел в неделя.

Отсъствието на председателя на ДБГ Меглена Кунева от пресконференцията бе обяснено с това, че е извън София.

АНКЕТА: Очаквате ли предсрочни избори тази година?