ДПС смята, че докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка е обективен и добър за страната ни. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БТА.

Това е най-добрият доклад от началото на прилагането на този механизъм, посочи Цонев. Напредъкът е очевиден, казаното в документа е вярно за страната, допълни той. Радостен е фактът, че докладът е предпоследен, дано да остане предпоследен, защото всички виждаме, че напредъкът на страната е достатъчно голям по процесите и секторите, които се наблюдават, а и механизмът е доста изчерпан като въздействие, каза Цонев.

ДПС приема тази сравнително добра оценка за страната като достояние на всички, които са взели участие - съдебната власт, медиите, гражданското общество, управляващите, опозицията, изтъкна Цонев.

Колегата му Хамид Хамид обясни какъв е приносът на ДПС в този процес. "ПГ на ДПС участва изключително активно във всички предложения, законопроекти, в голяма част ние сме съвносители и активно участвахме в дебата. Нещо повече - голяма част от нашите предложения подобриха законопроектите, които бяха приети", заяви депутатът. По думите му принос има и съдебната система като цяло, ВСС, съдии и прокурори, които са имали своята активна роля и желание за реформи в съдебната система.

Йордан Цонев коментира и критиките в доклада по отношение на медийната среда. "Ако управляващите не бяха бавили закона, който ние внесохме с колегата Пеевски, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, и ако беше приет преди няколко месеца, той щеше да бъде отразен в доклада и абсолютно сме убедени, че нямаше да има тези критики поне по отношение прозрачността на медийната среда", каза той. "По отношение свободата на словото, почитаеми колеги, там думата имате вие, не ние", обърна се Цонев към журналистите. По думите му медиите има също какво да прочетат в този доклад и какво да добавят.

Докладът е доста обективен и трябва всички да продължим да работим в тази посока, за да няма повече такива механизми за наблюдение върху страната ни, каза още Цонев.

На въпрос какво е отношението на ДПС към протестите в страната Йордан Цонев заяви, че подкрепят искането на майките на деца с увреждания за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Не участваме в протестите, не участваме в организацията, но някои от исканията, като това, което споменах, стоим зад него, допълни той.