И този доклад е предпоследен, коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков във връзка с оповестения доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка. Той посочи, че очевидно механизмът върви към своя край, но въпросите пред българската правосъдна система и правителството остават.

От шест показателя Комисията казва, че три са временно изпълнени, интересното е кои не са. Не са изпълнени изискванията за продължаване на съдебната реформа и може би най-важно - изискванията за борба с корупцията по висшите етажи на властта и с корупцията като цяло, изтъкна Зарков. Той отбеляза, че при корупцията специално внимание се обръща на обществените поръчки, които комисията нарича "ключова рискова област". За съжаление в този доклад сякаш се прокрадва и нещо ново, а именно че Комисията констатира, че в България през последната година медийната среда се е влошила драматично, посочи Зарков.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" отбеляза, че председателят на ЕК Юнкер е обещал, че ще завърши механизмът преди края на неговия мандат. Това послание трябва да бъде интерпретирано внимателно, защото важно е дали са изпълнени препоръки, а не доколко ще се изпълни някоя политическа заявка, коментира Зарков.

"Докладът ще приключи - хубаво, но дали това ще е успех за България или провал за мониторинговия механизъм е въпросът и на правителството тепърва предстои да обясни не само на ЕК и на останалите страни членки, а и на българските граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд, т.е. правосъдие и справедливост", посочи Крум Зарков.

В отговор на призива на вицепремиера Екатерина Захариева за съвместни действия на институциите за изпълнение на препоръките, Зарков коментира, че в части на доклада са залегнали и законодателни инициативи на левицата, които са били приети и също са допринесли три от главите да бъдат временно затворени. Сега трябва да работим наистина, за да бъдат затворени и другите, но пак подчертавам - не е важно да затваряме глави, а да убедим себе си и нашите граждани, че в България има работеща правосъдна система, за това могат да разчитат на нас, добави Зарков.