Обективен и положителен доклад на ЕК - такава оценка даде правителството в лицето на ресорните министри и вицепремиера, които имат отношение по изпълнението на препоръките на Брюксел.

Докладът много обективно отразява постигнатото до момента, както и това, което остава да се довърши, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в присъствието на министрите Цецка Цачева и Младен Маринов. Положителният доклад не само не ни успокоява, а допълнително ни мотивира, категорична беше Захариева.

В доклада се констатира, че през последните месеци, след доклада от края на 2017 г. България е продължила с усилията си да изпълни препоръките в него. И с оглед на оценката ЕК счита, че някои препоръки вече са изпълнени и могат да се считат за временно затворени, каза Захариева. Във всички три показателя, които още не са затворени, ЕК отчита значителен напредък. Отчетена е работата на изпълнителната власт и на съдебната система във всичките й звена, обобщи още вицепремиерката.

Тя допълни, че според настоящия доклад Механизмът за България може да бъде приключен до края на мандата на тази Комисия.

Има много положителни оценки, изреди още Захариева, сред които мерките срещу натовареността на съдилищата. По отношение на корупцията по високите етажи на властта се набляга като положително на всеобхватното антикорупционно законодателство, както и че председателят на антикорупционния орган е назначен по изключително прозрачен начин.

Целта на съдебната реформа е българските граждани да получат качествено правосъдие, обобщи Захариева.

Отчетен е голям напредък по промените в НПК и НК, допълни положителните оценки правосъдната министърка Цецка Цачева.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева оцени доклада като положителен и обективен, доклад, който ясно очертава постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи. Дадена е висока оценка на Министерски съвет и Народното събрание за цялостната правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, допълни правосъдният министър. Положителна е оценка за действието на Прокуратурата за оптимизиране на районните прокуратури. Министерството на правосъдието ще продължи работата по изпълнение на всички препоръки в доклада, така че хоризонтът, който за първи път вече е видим, да бъде факт през идните месеци, каза министър Цачева и допълни, че правителството заявява своята решимост за консолидиране на усилията по постигнатите резултати.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че приема като положителна оценката на ЕК по показателя борба с организираната престъпност. Той отбеляза, че оценката се базира на международната дейност на ГДБОП и работата й със спецпрокуратурата.

Положителната оценка на МВР по показателя борба с организираната престъпност приемам като обективна, каза още вътрешният министър, като изтъкна и заслугата на спецпрокуратурата, и сътрудничеството с партньорските служби.

Независимо от тези положителни оценки това ни кара да бъдем още по-отговорни, продължаваме работа по отношение на корупцията във взаимодействие с всички институции. На първо място работим за сигурността на българските граждани, така че показател 6 да бъде затворен окончателно, а механизмът за наблюдение и оценка да бъде приключен преди края на мандата на ЕК, добави МВР-шефът.