От ДПС ще сезират прокуратурата за свързаност на 13 дружества с бизнесмена Иво Прокопиев, чрез които, според тях, е печелил от продажба на електроенергия.

Сделките са за продажба на ток, произведен от фотоволтаици, и евентуалното укриване на печалби от тях, обяви на брифинг в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС. Според Цонев по тази схема на свързаност бизнесменът се е облагодетелствал с над половин милиард лева.

Цонев посочи, че от анализа на публичните данни за въпросните сделки, са забелязали, че има доста сделки, които производителите на ток от фотоволтаици сключват с търговци на ток, които после продават тока на борсата.

"Поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители и дружествата, които продават", отбеляза депутатът. Той отбеляза, че някои от въпросните дружества са свързани с офшорни компании.

Тук има две теми, по които ние ще поискаме прокуратурата да извърши съответните проверки - избягване на данъчно облагане и укриване на печалби, посочи депутатът. Ние виждаме, че в голяма част от дружествата, във финансовите им отчети, има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи, посочи той, след което допълни, че ще сезират прокуратурата, за да може компетентните органи да извършат съответните проверки.

Преди дни пък Прокопиев заяви, че завежда дела за клевета срещу четирима депутати от ДПС - Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Според него е срамно народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на "клевети и очевидни лъжи".