Това заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова в Народното събрание и поиска законодателни промени за въвеждане на нов модел за ценообразуване на електроенергията, предаде БТА.

Новият модел на ценообразуване ще задържи цените на тока за битовите потребители и ще намали цените за индустриалните, смятат в ДКЕВР. Схемата залага на разделяне на регулирания и на свободния пазар. Всички, които купуват енергия на свободния пазар, да бъдат задължени да изкупуват процентно съдържание от скъпите енергии, обясни Харитонова.
Така тежестта на зелената и кафявата добавка и на невъзстановяемите разходи от дългосрочните договори с ТЕЦ “Марица Изток“ 1 и 3 ще се изнесе от цената за бита, допълни тя.

По данни на НЕК количеството енергия на регулирания пазар в момента е повече от нужното и има голямо количество скъпа енергия, за която няма купувачи. 

Харитонова припомни, че към 1 април всички енергийни дружества е трябвало да подадат своите заявления за нови цени.

"На база на сега съществуващите закони за енергетиката и за енергията от възобновяеми източници, чисто математически цените трябваше да нараснат 40 процента",
обясни председателят на ДКЕВР.

Беше изготвен доклад, който не е разглеждан от комисията, защото средната продажна цена според него трябва да се увеличи с 16 процента, уточни Харитонова и пак повтори, че трябва да се търси смяна на модела.

Тя посочи, че увеличението от 16% се дължи на това, че за новия период има задължение да се изкупуват квоти въглеродни емисии, а от друга страна делът на електроенергията от ВЕИ чувствително е нараснал.

"За тази година сумата за изкупуването й е три пъти по-голяма от миналогодишната", даде пример Харитонова.

От 1 юли на свободния пазар излизат всички потребители на електроенергия средно напрежение - тоест малки и средни фирми. Те досега бяха на регулирания пазар, но вече ще трябва да си търсят сами откъде да си купуват ток и при какви цени и условия. Разчетите на ДКЕВР показват, че на регулирания пазар ще останат 56% от потребителите на ток, а на свободния - 44 на сто. В момента на свободния пазар са едва около 18-20% от потребителите.

ДКЕВР ще наложи "сериозно" наказание на ЧЕЗ

Държавната комисия за енергийно  и водно регулиране ще издаде сериозни наказателни постановления срещу електроенергийната компания ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България, прогнозира още в парламента Харитонова. Днес регулаторът разглежда възможността за отнеме лиценза на компанията.

В отговор на въпрос на "Атака" Харитонова посочи, че дори лицензът да бъде отнет, собствеността върху мрежата ще остане в компанията, която обаче вече няма да дава пари за нейната експлоатация. Дружеството е застраховало мрежата и съоръженията си за 5 млрд. лв., а стойноста на тези активи е 700 млн. лв., каза шефът на регулатора, предаде "Дневник".

"Някой е добре да я купи, а не да принуждаваме България да плати тези 700 млн. лв.", каза Харитонова, а в отговор на обвинения от залата, че действа като лобист на ЧЕЗ, отговори, че регулаторът си върши работата така, че неговите действия да не могат да бъдат оспорени в съда. 

Процедурата за отнемането на лиценза беше открита през февруари, когато ДКЕВР се оглавяваше от Юлиана Иванова. Мотив бяха съставени 17 акта за нарушения на компанията.

В хода на днешната дискусия в парламента стана известно, че друга електроразпределителна компания - австрийската ЕВН (EVN), отказала на ДКЕВР да приложи нейна методика и задължа средства на НЕК за зелена добавка.

В парламента имаше изслушване по проблемите на енергетиката на премиера Марин Райков, министъра на икономиката Асен Василев, изпълнителния директор на НЕК Крум Анастасов, изпълнителния директор на БЕХ Михаил Андонов  и председателят на ДКЕВР.