Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличават от избирателния списък за следващите избори и се вписват в списъка на заличените лица при условия и ред, определени от ЦИК, решиха депутатите при второто четене на закона.

Избирателите ще могат да упражнят избирателното си право на следващите избори, ако подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответния орган по постоянен адрес. Заявлението ще трябва да се подаде не по-късно от 30 дни преди изборния ден.

Избирателят няма да се заличава от списъците, ако докаже наличието на уважителни причини, които са го препятствали да гласува.


Уважителни причини са:

  • отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори,
  • заболяване,
  • учебна/служебна заетост,
  • други непредвидени обстоятелства,
  • трайно пребиваване извън страната,
  • трайни увреждания, сред тях увредено зрение или затруднения в придвижването,
  • възраст над 70 години.
Отпадна предложението за определяне на стимули за избиратели, които са упражнили правото си на глас, предаде БТА.

"Не подкрепям никого"

В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", където с "Х" или "V" избирателят може да изрази своята воля с химикал, пишещ със син цвят. Така отбелязаната бюлетината ще се смята за действителна.

Броят на гласовете "Не подкрепям никого" при парламентарни избори обаче няма да се включва в общия брой действителни гласове, на базата на които се определя 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание на партии и коалиции. Така този вот няма да има отношение към разпределяне на мандатите в парламента.

Освен за парламентарните избори, графа "Не подкрепям никого" ще има и в бюлетините за президентските и за местните. Гласът ще се смята за действителен.

Без камери в секцията

Изборният ден вече ще започва в 7.00 часа и ще приключва в 20.00 часа, с възможност да бъде удължен с още час, реши парламентът. Досега изборният ден започваше и завършваше с час по-рано - избирателите можеха да гласуват от 6.00 до 19.00 часа.

Отхвърлено беше предложението на Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение като първата от тях покрива входа на помещението, а втората - работното място на членовете на секционната комисия.

Текстът предвиждаше камерите да бъдат разположени по начин, който не нарушава тайната на вота, а ЦИК да обезпечава технически он лайн наблюдение през целия изборен ден, включително при преброяване на бюлетините и оформяне на протоколите.

Агитацията

Агитацията в предизборната кампания задължително ще е само на български език. Парламентът не прие предизборната кампания, освен на български, в отделни случаи да може да се води и на друг език със задължително осигурен превод, както предложиха ДПС и Лютви Местан. 

В агитационните материали по време на избори се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения, реши парламентът.

Печатните медии и онлайн новинарските услуги ще могат да отразяват и безплатно предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, които са регистрирали кандидати.

За провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите всички доставчици на медийни услуги с национален обхват може да предоставят на ЦИК безплатно ефирно време в рамките на не по-малко от 15 минути седмично в периода на подготовка и произвеждане на изборите, записаха депутатите.

Отпадна предложението по време на предизборната кампания да се забрани огласяването на резултати от допитвания или социологически проучвания по повод на изборите.

АНКЕТА: Приемате ли задължителното гласуване?

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията, според вас?