Рашидов е разговарял с Цачева и е изразил голяма загриженост за състоянието на творческите гилдии след избора на Бинев за председател на Комисията по култура и медии, съобщиха от Министерството на културата.

"В момента са налице оставки на режисьори и артисти от Народния театър "Иван Вазов", има протест и от други национални институти, от СБХ, от музикални съюзи и други творчески организации, от интелектуалци, както и от обществените медии и тази цена е прекалено висока за който и да е политик. Когато хора като Александър Морфов, Христо Мутафчиев, Пламен Карталов, Любен Генов и много други изразяват остро недоволство от един избор, това вече са сериозни знаци, в които трябва да се вгледаме добре", е заявил Рашидов.

Междувременно Цачева се срещна и с представители на творчески организации, като на разговорите присъства и самият Бинев. Той отказа коментар, но творците разказаха, че са останали с впечатление, че по-късно ще обяви окончателното си решение дали все пак няма да подаде исканата му оставка.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци проф. Петя Бъговска коментира пред БНР:

"Очакваме, както той спомена, че ще бъде ясно, дали ще продължи, защото самият той не е убеден, че ще продължи по този път".

Все още не съм чул нито един сериозен аргумент срещу Слави Бинев, каза обаче съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Ако го оттеглим, всичко, което казват за него, ще излезе вярно. България парламентарна държава ли е или не? По Конституция е”, заяви Симеонов и добави, че все още няма решение по въпроса с Бинев.

Лидерът на НФСБ каза още, че няма да иска оставката на Рашидов, за да има политическа стабилност.

Известни личности: Дайте на Бинев година и половина

В същото време се появиха и хора на изкуството, подкрепящи Слави Бинев, които поискаха да му бъде даден период, в който да се види какво ще направи за българската култура и тогава да бъде критикуван, ако се наложи, предаде БТА.

Да го защитят пресконференция дадоха певците Кристина Димитрова и Йордан Караджов, актьорът Филип Трифонов, писателят и журналист Любен Дилов-син и Николай Божков - артистичен мениджър.

Според тях е необходима поне година-година и половина на Бинев, за да свърши всичко, което е замислил. 

"Хората, които протестират срещу него, са жертва на две заблуди - неразбирането на функциите на тази комисия и на етикета, който е лепнат на Бинев", добави Дилов.

Никъде в закона не пише, че баща на пет деца и с няколко езика не може да оглави комисията по културата и медиите, отбеляза Трифонов.

Според Димитрова, културата се нуждае от добър мениджмънт.

"Какво толкова се случи, че Слави Бинев трябваше да бъде председател на тази комисия. Като че ли няма по-важни неща в страната", заяви пък Караджов и определи протестиращите срещу Бинев като "хора, които нямат работа".

Според Божков фактът, че Бинев е гласувал против бюджета за култура следващата година, показва, че защитава интересите на гилдията.

Депутат предлага как да се избягват такива гафове

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов ще предложи промяна в правилника за работа на парламента, така че да не се случва отново да бъде направен спорен избор като този на Бинев.

Идеята е да се гласува персонално за всеки председател на комисия, а не както е сега - комисиите се разпределят между партиите, те дават няколко предложения и всички се избират накуп.

По думите в случая с Бинев голяма част от колегите му не са разбрали точно коя комисия и какво ръководство точно се гласува. 

"Това не е добро решение и доведе до този неприятен гаф. Ако тези промени бъдат приети, те ще важат занапред. Със задна дата няма как да стане, но нищо не пречи избраните председатели на комисии сами да пожелаят и да се подложат на подобна процедура", добави Славов.

Пред в. "Сега" лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от РБ, също коментира, че председателството на Бинев е "неадекватно решение", и затова се налагат промени в правилника на парламента.


АНКЕТА: Подходящ ли е Слави Бинев за поста?