Премиерът Николай Денков даде знак, че управляващите няма да въвеждат либерализация на цените на електричеството още от януари догодина, а не по-рано от средата на 2024 г.

"Няма да позволим да има повишение на цената на тока, каквито притеснения се изказват в обществото", увери преди началото на днешното правителствено заседание министър-председателят. Една от точките в дневния ред е именно притеснението относно Закона за енергетиката.

"Законът за енергетиката предизвика определени вълнения и опасения, че може би предстои съществено увеличение в цената на тока. Искам да уверя всички български граждани, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената за битовите потребители до средата на 2024 без промяна, а дори и след това, ако има промяна в цената на тока, на база на решение на КЕВР, тя ще бъде не повече от няколко процента", каза още министър-председателят акад. Николай Денков.

Той припомни, че на 1 септември започва новата парламентарна сесия на Народното събрание. Използвахме август, за да подготвим последните законопроекти, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, отчете премиерът, цитиран от БТА.

Последните два от тези законопроекти ще бъдат внесени в Народното събрание в първите дни на септември, добави той и съобщи, че един от тях е Законът на енергетиката, който предизвика "определени вълнения и опасения", че може би предстои съществено увеличение на цената на тока.

В писмо до министъра на енергетиката преди дни омбудсманът Диана Ковачева предупреди, че е опасна предвидената либерализация на цените на електричеството за битовите потребители от 1 януари 2024 г. Това е заложено в последните промени в енергийния закон, все още негласувани от парламента.

"Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима", заяви в писмото омбудсманът. Според нея в проекта не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани.

Основното притеснение на омбудсмана е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г., т.е. по средата на отоплителния сезон, като тя определи датата за прибързана и необмислена.

На днешното си заседание кабинетът предстои да утвърди годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2023 година.

Проект на постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. също е част от дневния ред на заседанието. Правителството ще обсъди още допълни разходи по бюджетите на няколко министерства.

Очаква се още правителството да допълни наредбата за Единната информационна система за противодействие на престъпността, както и да разгледа проект на решение за ревизиране на правителствено решение от 2013 г. за избор на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.