Членът на националното ръководство на Зелено движение Тома Белев съобщи, че партията се отказва от намерението си да се закрие и раздели на две формации. Решението е било ревизирано на ново събиране на Националния съвет, който в петък реши на Националното събрание през октомври партията да се закрие и от нея да се формират нови две.

"Видях че някои "демократи" са се подмокрили от кеф как се разпада Зелено движение. Ще трябва да ги разочаровам - не, не се разпада, нито се закрива", написа в профила си във Фейсбук Белев.

"Снощи, след дискусия, се установи, че нито един член на Националния съвет не застава зад идеята за закриване или разделяне. Няма да се гледа такава точка и на Националното събрание. Разотивай се народе, шоу няма да има", допълва още екозащитникът.

Часове по-рано самият той оповести, че на първото събиране на Националния съвет е гласувал "против" разцепването на формацията и не го подкрепя. 

"За мое съжаление, в петък на национален съвет се реши в дневния ред на новото ни национално събрание в началото на октомври да се включи точка за закриване на Зелено движение, чрез разделяне на две нови партии. Предложението беше прието с малко мнозинство, включващо и лица посочени за участници в опита за овладяване на органите на партията", допълва членът на Националния съвет, като не назовава имена и не споменава нито веднъж съпредседателите на формацията Владислав Панев и Добромира Костова.

Белев уточнява, че той самият е гласувал против и ще направи всичко по силите си, за да бъде съхранено Зелено движение.

Преди да бъде взето първоначалното решение за разцепването на партията в края на миналата седмица, бе огласен доклад на анкетна комисия, констатирал, че "Зелено движение" е била "превзета" от фиктивни членове, като с помощта на невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията. В документа са описани лоши практики в различни местни организации.

Бившият екоминистър Борислав Сандов предупреди, че се правят опити да се разцепи партията чрез машинации и заключи, че "ще е жалко, ако ние сме причина за турбуленции в управленската коалиция". Сандов каза още, че описаните процеси са започнали да се проявяват през последните 1-2 години, "когато се появи властта и парите в "Зелено движение". По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения, но "може би мащабът е малко по-голям".

Коментарът на лидера Владислав Панев по повод изтеклия в медиите доклад бе: "Имаме проблеми на растежа, вече закрихме няколко местни организации". Сандов пък напомни, че всичко това става при ръководство, което е с изтекъл мандат и би следвало да се оттегли.

За машинациите в партията и нередностите, открити в доклада на специалната анкетна комисия, потвърди и Тома Белев.

"Докладът разкрива участие, съзнателно или несъзнателно, на членове на изпълнителния и национален съвет и на няколко организации в опит за овладяване на органите на партията и препоръчва заличаване на местни организации, изключване или наказание на членове и промени в устава и вътрешните ни правила", написа той.

Докладът разтресе партията и доведе до оставки на част от замесените членове, но не и на всички посочени в него.

Така се стигна и до заседанието на Националния съвет с решение за закриване на партията, което оповести самият Белев, след което съобщи и за неговото ревизиране на събиране на партийното ръководство.