Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни. Това е позицията на Министерството на образованието и науката по повод редица коментари в публичното пространство, че ведомството обсъжда въвеждането изучаването на български език в българските училища като чужд за децата, за които не е "майчин".

От МОН посочват, че има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно.

В Министерството са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование. В тях е включено максимално широко представителство - синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и др. Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в широк формат да се коментират всички предложения и да се обсъдят най-добрите решения още преди да се предложат за обществено обсъждане.

Едната от групите, в която участват 40 експерти, има за задача да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа - чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и др.

Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв начин не е упълномощаван да изразява позиция от името на институцията. Напротив - основната задача е да се обсъдят предложения и само при консенсус те да бъдат изведени с доклад. Към този момент от работната група не са направени никакви официални предложения, съобщават от МОН.

От министерството посочват, че се отнасят с разбиране към наближаващата предизборна кампания, но призовава политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза, още повече с теми, които дори не се обсъждат на институционално ниво.

МОН още веднъж категорично подчертава, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред, посочват от ведомството.

Следва да се отбележи, че в действащия стандарт за обучението на българския книжовен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът само "за обучение на български език като чужд за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила", уточнят от МОН.

Вчера председателката на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева алармира, че в МОН се обсъжда въвеждането на български език в българските училища като чужд за децата, за които не е "майчин" и определи идеята като изключително опасна. По думите й тя била една от малкото в работната група, които са против това предложение.

Последва реакция на ВМРО и БСП.

От ВМРО поискаха оставката на образователния министър проф. Галин Цоков, както и на "всички, замесени в изработването на тази скандална, предателска идея". Подобна идея имала за задача "внушаване на всички деца, чиито родители се самоопределят като български граждани, с различен от българския етнически произход, че българският език, самосъзнание и самоопределение са чужди за тях". Според националистите се цели "формирането на затворени общности в снагата на българското общество, които да разпознават българския език, култура, история като чужди", подобно на "политиката, водена от т.нар. Клуб на софийските македонисти, опитите за формиране на т.нар. "ромски", "помашки" и прочее малцинства", заявиха още от партията в своя позиция.

"Хора, събудете се. Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално. В Министерството на образованието обсъждат българският език да се изучава като чужд език, когато не ти е майчин", написа днес във фейсбук и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Чувате ли? В България българският език е чужд. А Конституцията, в която пише, че българският език е официален? А българщината? А род и Отечество? Безродници, спрете се! Българи, събудете се!", добави тя.