"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име, съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми", посочва Делян Пеевски.

Той подчертава, че този акт е израз на общата отговорност - неговата, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС.

Пеевски коментира, че за разлика от ГЕРБ, за новото управляващо мнозинство и за него, в частност, властта не е самоцел.

"Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието", посочва той. Според него бившите управляващи се "боят от неизбежните разкрития".

Пеевски посочва, че от ГЕРБ са наясно, че "времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич".

"Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно", посочва Пеевски.

Той подчертава, че "кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие", за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и "да изведе страната от блатото на престъпното управление".

Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това. Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България, посочва в заключение Пеевски.

Според юристи с този странен начин на подаване на оставка Пеевски се опитва да запази депутатското си място, защото не е подписал документа за назначаването си. Тъй като Пеевски не е министър, при оставка не му се пази мястото в парламента. Според Борислав Цеков от движение “Модерна България”, който е юрист, Пеевски   обаче е положил клетва пред НС и де факто е встъпил в длъжност.

В петък вечерта бяха организирани многолюдни протести в страната, които продължиха до полунощ. Те бяха срещу решението на парламента Пеевски да оглави ДАНС.

Протести се организират и днес в социалните мрежи. Началният им час е 18.30 часа.