Предните три дни страната ни организира роуд шоу за представянето на новия дълг в Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж.

Според първите данни доходността е между 2,3% до 3,4% според срочността на книжата. Ройтерс съобщи, че търсенето е за 4 млрд. евро. Това надвишава първоначалните намерения, които по неофициална информация са за около 1,5 млрд. евро.

Неофициално експерти обясниха, че доходността е много добра и може да се помисли за по-голяма от първоначално планираната емисия. Това обаче зависи от решението на финансовия министър.

Новите седемгодишни дългови книжа се предлагат на инвеститорите със 195 базисни пункта над съответния осреднен лихвен евро суап, което предполага годишна лихва от около 2,33% (с оглед, че днешният 7-годишен осреднен лихвен суап се движи около 0,38%), съобщи БНР, като се позова на агенция Thomson Reuters.

Новите 12-годишни еврооблигации се предлагат на инвеститорите с 225 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага годишна лихва от около 2,88% (с оглед, че днешният осреднен лихвен евро суап по 12-годишните книжа се движи около 0,63%).

Новите български 20-годишни книжа се оферират с премия от 260 базисни пункта над съответния осреднен евро суап, което предполага годишна лихва около 3,42%, тъй като днешният 20-годишен суап се търгува около 0,82%.

Очаква се окончателните параметри по сделката с дълга да станат факт до края на днешния ден, посочват четирите банки, които осъществяват днешния аукцион (Citigroup, HSBC, Societe Generale и UniCredit).

България планира да емитира общо 6,9 милиарда лева (3,96 милиарда щатски долара) еврооблигации през тази година.

Новият външен дълг за тази година беше одобрен от НС с бюджета за 2015 г. С част от него ще бъдат погасени стари дългове, а с друга ще се финансира планираният бюджетен дефицит.

Емитирането на нов български дълг идва в много подходящ момент – само дни след старта на мащабната програма на ЕЦБ за покупки на облигации, което доведе до драматичен спад на доходността на държавните дългови книжа в еврозоната към рекордни исторически дъна. Това се отразява позитивно и на целия европейски дългов пазар (с изключение на Гърция) и вероятно ще спомогне за постигане на доста по-евтино от обичайното външно финансиране на България.