Той даде интервю за ТАСС от София, където се срещна вчера с министъра на външните работи Даниел Митов.

"Аз лично съм убеден, че руско-българските отношения имат голям потенциал", изтъкна Мешков.
 
Той отбеляза, че "сега, когато в България завърши поредният изборен цикъл, се появява възможност за даване на нов старт на нашите отношения".

Едно от най-важните направления на двустранното руско-българско сътрудничество е туризмът, подчерта Мешков. Като друго такова той посочи културния обмен.

Мешков изрази надежда, че българските власти ще помогнат за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС. Той посочи, че е получил съответни уверения от българските си събеседници.
 
"(В София) отлично осъзнават икономическите вреди, които понася България във връзка със санкциите между Русия и ЕС", подчерта руският заместник-външен министър.

Мешков посети България по повод отбелязването на 100-годишнината от освещаването на руската църква „Св. Николай Чудотворец” в София.

"Има много неща, за които България и Русия трябва да говорят – както в двустранните отношения, така и в общия контекст на случващото се в Европа и в света“, заяви Даниел Митов на срещата си с Алексей Мешков.

Митов изрази сериозното притеснение на българската страна относно развитието на кризата в Украйна и подчерта важността на спазването на Минските договорености.

Според българския външен министър главното условие за нормализиране на обстановката е незабавно спиране на всякакви военни действия на украинска територия.

Същевременно, на конференцията „Украйна между Русия и ЕС”, организирана от фондация "Конрад Аденауер" вчера, Митов коментира, че "обявената проевропейска ориентация на Украйна е смятана от Русия за посегателство спрямо амбициите на последната за реинтеграция на бившето съветско пространство."