Тази сутрин полицията разби лаборатория за производство на марихуана с 2700 растения в столичния квартал "Орландовци". Арестувани са трима мъже на възраст между 23 и 60 години в момент, в който полагали грижи за растенията. Един от задържаните е криминално проявен.

На място са намерени и чували със сухо вещество, готово за пласиране, предаде БНТ.

"Натъкнахме се на едно високотехнологично съоръжение, което е изключително сложно и с най-високия клас техника и технически средства, които се ползват при отглеждането на наркотични вещества. Групата работи от доста време, количествата са изключително големи - 2700 растения в различен стадий на растеж. Това е изключително голяма лаборатория, наблюдаваме я от три месеца", каза директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков.

Лабораторията е оборудвана със специални филтри, които не позволявали на живеещите в района да усетят миризмата от растенията.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков

Снимка: БТА

"Количествата, които произвежда тази група са за по-едри купувачи", посочи още комисар Илков.

МВР и прокуратурата провеждат специализирана операция в кв. „Орландовци“

Снимка: БТА

По думите му единият от задържаните и преди е задържан за разпространение на дрога.

Прокуратурата образува досъдебно производство за отглеждане на коноп и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

"Самият факт, че те имат растения на различна възраст - тоест - от най-малки, до такива, които дават плод, говори, че те са производители, както и факта, че имат сухо вещество, готово за пласиране. Тепърва ще се установява дали го произвеждат за търговия на едро или го пласират чрез свои дилъри, които контролират", заяви зам. градският прокурор на София Иво Илиев.

Заместник-градският прокурор Иво Илиев

Снимка: БТА

Към момента продължават процесуално-следствените действия, претърсвания и изземвания. До 24 часа се очаква прокуратурата да прецени какви обвинения да повдигне срещу задържаните и дали да ги задържи до 72 часа.