По предложение на Четин Казак от ДПС бе решено да се гласува в квадратче за партия и в кръгче за предпочитан кандидат.

Предложението първоначално беше подкрепено от 45 депутати (19 от ГЕРБ, 25 от ДПС и 1 независим), 20 бяха "против" (18 от ГЕРБ и по един от БСП и "Атака"), а 25 се въздържаха.
Така предложението не беше прието и Мустафа Карадайъ (ДПС) поиска прегласуване, при което промяната беше приета с 65 гласа "за", 23 "против" и 19 "въздържал се", съобщи "Дневник".

При новото гласуване 12 депутати от БСП бяха "за", както 25 от ГЕРБ и 27 от ДПС.

И днес заради липса на кворум парламентът не можа да започне работа навреме. Това стана едва след три опита.

ДПС се аргументираха, че ако не се направят промените в бюлетината, много избиратели може да се объркат.

"Предложението за вписване на преференциалния вот в кръгче е измислено заради анализ на проф. Михаил Константинов, според когото, ако и двата избора са в квадрати, това може да доведе до объркване", каза сутринта пред БНР Казак, който е председател на парламентарната правна комисия.

Той не смята, че тази поправка ще допринесе за накланяне на везните в едната или другата посока, било за стимулиране или за спиране на преференциалното гласуване.

Парламентът увеличи състава на ЦИК с един член - на 20.
18 от членовете, включително председател, зам.-председател и секретар ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, а останалите двама членове ще бъдат излъчени от партиите и коалициите, които са излъчили евродепутати, но не са представени в Народното събрание.

Промените се наложиха, след като президентът Росен Плевнелиев назначи шестима членове на комисията от ГЕРБ, с което според управляващите отнел място от ДПС. Конституционният съд образува дело по искането на БСП и ДПС да се обяви за противоконституционен указът на президента за разпределението на квотите в ЦИК.