Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи в парламента законопроекта за държавен бюджет за 2015 г. Той подчерта основните приоритети в бюджета: политика, гарантираща финансова стабилност, постепенна финансова консолидация, ефективно управление на европейските фондове.

През 2015 г. в България се очаква забавяне на реалния растеж на БВП до 0,8 процента (от 1.5% към трето тримесечие на 2014 г.) заради ниското вътрешно търсене, а през следващите две години се очаква то да се увеличи, посочи министърът.

Забавените инфлационни процеси ще допринесат за номинален по-нисък растеж на българската икономика, добави той.

Очаква се през 2015 г. нивото на безработицата слабо да се понижи - до 11,7 процента.

С Бюджет 2015 г.  се запазват данъчните ставки и минимално се увеличават доходите.

Какво предвижда рамката на бюджет 2015 >>

Владислав Горанов заяви, че в актуализираната средносрочна програма към бюджета се предвижда повишаване на минималната работна заплата от началото на следващата година с 20 лв. до 360 лв., от средата на 2015 г. - с още 20 лв. до 380 лв. и от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата да се повиши до 420 лв., а от 1 януари 2017 г. - до 460 лв.

В пенсионната политика ще продължи да действа "швейцарското правило", а в социалната сфера приоритет остава защитата на уязвимите социални групи, посочи финансовият министър. Това по думите му ще бъде постигнато чрез по-добро насочване на социалните помощи, повишаване на ефективността на социалните програми и усъвършенстване на нормативната уредба в сферата на социалното подпомагане.

Министърът не спомена нищо за повишението на възрастта и стажа за пенсиониране, което е основната "ябълка на раздора" със синдикатите. Според данни в медиите повишението за възрастта при трета категория труд ще бъде с 2 месеца за 2015 г., вместо с предложените от МФ 4 месеца.
От КНСБ обявиха, че ще протестират на 11 декември заради пенсионната реформа.

Какво предвижда рамката на ДОО >>

В сферата на здравеопазването приоритети ще са спешната медицинска помощ, електронната здравна карта, лекарствената политика. Ще се работи и за растеж на всички региони, насърчаване на качественото образование и подобряване на студентското кредитиране, както и за кариерно развитие на младежите, каза Горанов.

През 2015 г. всички оперативни програми от периода 2007-2013 г. навлизат в своята финална фаза и се очакват интензивни плащания по всички тях.