И днес напрежението в парламента около осигуряване на кворума продължи. Депутатите заработиха от втория опит, след като при първата регистрация в пленарна зала имаше само 119 народни представители, при необходим минимум от 121. Този път обаче кворумът не беше спасен от управляващите, а от обявилите бойкот БСП, и така се събраха 124 души.

След като заседанието започна, от ГЕРБ упрекнаха опозицията, че отново не се регистрира, въпреки че първа точка от дневния ред на депутатите е законопроект, внесен от левицата - този за концесиите. С промените социалистите предлагат обектите от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия. Така те целят да се спре приватизацията на летище София, която управляващите готвят.

Това се случи само ден, след като от прокуратурата отхвърлиха сигнала на депутати от левицата с искане да бъде протестирано решението за концесията. Държавното обвинение се позовава на Закона за концесиите, според който решенията на Министерския съвет по този закон не подлежат на обжалване. А решенията на министъра на транспорта се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията, но в 10-дневен срок, който е изтекъл.

"Въпреки че внасят точка, която според тях е важна, те не се регистрират и целят да провалят заседанието, което би трябвало да разгледа техния законопроект. Това вече ми се струва леко неадекватно поведение от страна на БСП. Когато внасяте точка, поне се регистрирайте! За да покажете, че имате ангажимент към собствения си закон", заяви Тома Биков от управляващата партия.

По думите за мнозинството кворумът не е проблем, а такъв е липсата на "адекватна опозиция".

Драгомир Стойнев от БСП обаче отвърна:

"Относно днешната регистрация нека напомня на всички вас, народните представители, които управлявате страната, че ние се регистрирахме трима човека. Второ, уважаеми народни представители от ГЕРБ, няма наши и ваши закони, всички те са за българските граждани и се гласуват за тяхното благоденствие. Това, че вие искате да прокарате конкретни лобистки закони, си е ваша работа. Ние сме изключително последователни в нашата парламентарна практика - за ГЕРБ болката на хората е смешна работа и това не ги интересува".

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" подчерта, че след като веднъж са казали, че няма да се регистрират, докато Валери Симеонов не напусне поста си, не разбира защо ГЕРБ се дразнят.

"Най-скандалното е, че за народните представители от ГЕРБ, изказванията на заместник министър-председател, който обижда българските гласоподаватели са смешни, за нас това не е така. За нас това е пример как някои хора са се самозабравили", допълни Стойнев.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" обаче му отвърна:

"Атакува се позиция, не се обиждат цели парламентарни групи или определени личности. Да спрем с това, не носи полза на никого. Всички сме виновни в това отношение, не обвинявам никого. Както казва Цицерон - "Когато Сенатът е срамен, народът полудява".

Колегата му Искрен Веселинов пък заяви, че БСП първо трябва да се отрече от концесиите си и тогава да искат такива промени.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък му отговори, че не е участвала в никакво качество във взимането на решения за концесии. 

"Декларирам от името на "БСП за България", че в момента, в който дойде време да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище "София", колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност. Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес", допълни тя и се закани левицата да сезира Върховния административен съд.

Във връзка с казаното от депутата от ДПС Йордан Цонев дали БСП ще бъде последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ, Нинова се обърна към него:

"Г-н Цонев, националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство".

По-късно парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите. "За" гласуваха 88 народни представители, "против" бяха 73, а 40 се "въздържаха".