Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП,. "За" гласуваха 88 народни представители, "против" бяха 73, а 40 се "въздържаха".

От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък. От левицата възразяват Летище "София" да се отдава на концесия.

Грижата ни днес не е в юридическата техника за концесията на Летище "София", а за държавния интерес и как той трябва да се пази. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Разговорът и дебатът тръгнаха в правната плоскост, но това не е юридически въпрос и не е юридически спор. Това е политически въпрос. Дали съпорт или без съпорт, дали с публични активи извън оборота, дали с увеличение на капитала на търговски дружества или не, акции или режим на активи, въпросът стои по следния начин - искаме ли държавата да има собственост и контрол върху стратегически обекти в българската икономика, инфраструктура и национална сигурност? Модерна Европа отдавна реши този проблем. В Германия, във Франция, в Чехия, в Австрия обектите от национална сигурност, ВиК инфраструктура, жп инфраструктура са държавна собственост", каза Нинова.

По думите й големият въпрос е продължава ли Европа, в частност и България, това мнозинство и правителството да се движат в посока отказ на държавата от всички функции и прехвърлянето й на частни субекти, отказ от национален суверенитет, падане на граници и задълбочаване на глобализацията или обратно.

Нинова посочи, че светът и Европа започват да го решават в посоката, която БСП предлага. "Това е въпрос и за прехода, колеги, защото отново поставяте въпроса назад кое правителство какво е давало на концесии и как го е правило. Неслучайно от близо две години се опитваме и търсим съгласие да кажем край на този преход. В този преход всеки е намирал различен начин да стигнем дотук и държавата да се оттегли от основните си функции", заяви Нинова.

Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения - ще отменим концесията на летище "София". 

По отношение на казаното от Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", че БСП първо трябва да се отрече от концесиите си, лидерът на БСП декларира, че не е участвала в никакво качество във взимането на решения за концесии. "Декларирам от името на "БСП за България", че в момента, в който дойде да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище "София", колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност. Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес", допълни още Нинова.

Във връзка с казаното от депутата от ДПС Йордан Цонев дали БСП ще бъде последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ, Нинова се обърна към него: "Г-н Цонев, националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство", заяви Нинова.

В промените в Закона за концесиите БСП са объркали правната норма. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов.

"Каква е връзката на забранителния списък за приватизация със Закона за концесиите? Как си представяте имот, който е в капитала на търговско дружество и не е държавна и общинска собственост, да бъде обект на концесия? Какво е сравнението на вашето предложение спрямо Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост във връзка със Закона за концесиите?", попита Кирилов. "Концесията е на държавна и общинска собственост. За това бях много изненадан от този законопроект. Трудно ми беше да го разчета и търсих неговото систематично обяснение и връзка със законодателството", заяви още Кирилов. 

Крадете идеите ни, поне го кажете. Кажете благодарим, г-н Сидеров, че сте написали това, за да можем да преписваме от него. Това каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров. 25 проекторешения и 3 декларации. Тогава на власт беше коалиция БСП- ДПС", припомни той. "Нито едно предложение не беше прието от управляващите", заяви Волен Сидеров.

"БСП отхвърлиха предложението ни минималната пенсия да бъде 500 лева", посочи той. "Предложихме минималната работна заплата да се приравни към средната минимална работа заплата за държавите от ЕС- отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС", обясни Сидеров. "Атака" предложи и прекратяване на всички концесионни договори за добив на злато, за което говоря от 15 години. Г-жо Нинова, вие тогава не бяхте в политиката. Предложението ни беше отхвърлено с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ", каза още лидерът на "Атака".

На 27 юни кабинетът одобри решението на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски за откриване на процедурата за определяне на концесионер на Летище "София". От левицата внесоха в парламента предложение концесията да се прекрати, но депутатите го отхвърлиха. Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.