Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията подготвя законопроект за създаване на държавен фонд за развитие на Северозападна България.

По думите й, този фонд ще касае петте северозападни области Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч и ще бъде много важен за развитието на икономиката, инфраструктурата, образованието и земеделието, както и за спиране на обезлюдяването на региона.

Лидерът на социалистите посети Монтана по повод общинска конференция на партията в града.

На общинската конференция е имало ползотворна дискусия по различните секторни политики, които да се предложат със законопроекта, отбеляза Нинова.

а хората в БСП това е дълго жадуван законопроект и те имаха много предложения по него", обяви лидерът на партията. Тя коментира, че години наред управляващите правят програми за развитие на Северозападна България, който е най-бедният регион в ЕС, но не обезпечават финансово нито една от тях и, по същество, не правят нищо за този край на България и за намаляване на изоставането му от останалите части на страната.

Нинова коментира, че сега се вижда, че социалните мерки на правителството за справяне с кризата с коронавируса са били недостатъчни и са генерирали само безработица, бедност и увеличаване на неравенствата. В резултат на тези мерки голяма част от малките и средните фирми са в критично състояние, а много хора са без доходи.

На въпрос за позицията на БСП по Закона за социалните услуги Нинова заяви, че партията остава против възлагането на социални услуги на частни лица и смята, че тази дейност трябва да остане в правомощията на държавата и общините, но същевременно смята част от закона за полезна и заради това нейните представители са гласували "въздържал се" при обсъждането на проекта.

Общинската конференция на БСП в Монтана номинира Корнелия Нинова за лидер на партията и преизбра досегашният председател на организацията в Монтана Камелия Трифонова.