„Чрез проекта за споразумение с ЕС кабинетът "Орешарски" ще се опита да компенсира това, че Бойко Борисов не е договорил пари за най-бедния български регион”, заяви Станишев във Враца на пресконференция след среща с кметовете на общини в страната, издигнати от БСП. В срещата участва и премиерът, вицепремиери и министри от правителството.

Според него "това е важна и добра новина за всички хора в Северозападна България. Това е конкретен и ясен ангажимент на държавата към този регион", подчерта той.

Станишев определи като изключително полезна и работна срещата във Враца както за кметовете, така и за представителите на правителството.

"Срещата беше едно отпушване на напрежението", каза той.

"През последните години диалогът беше подменен. Правителството на Орешарски приема всички представители на местната власт като равноправни, не ги дели на чужди и свои, не ги дискриминира чрез финансови инструменти", заяви лидерът на БСП, цитиран от БГНЕС, и обеща, че "всички кметове ще чувстват равно и справедливо отношение от страна на държавата".

Инициативата ще представлява вътрешна програма, която е първият опит в България за прилагане на интегриран подход за предлагане на цялостна политика за решаване на икономическите, социалните и инфраструктурни проблеми на района чрез използване на инструментариума на всички оперативни програми за следващия програмен период, уточни Станишев.

Одит на финансови операции в общините

Кметът на Враца Николай Иванов, който беше домакин на срещата, посочи, че е удовлетворен от заявеното намерение от вицепремиера Зинаида Златанова да бъде извършен одит на всички наложени финансови корекции на общините. Според него, този проблем е изключително тежък за редица общини.

Каква ще е цената за промените в общините

Кметът на Търговище и заместник-председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Красимир Мирев посочи, че са поискали от централната власт всеки един закон или изменение на закон, който има отношение към предоставяне на допълнителни правомощия на общините, да бъде разглеждан в контекста на въпросите колко ще струва това и с какви кадрови и други ресурси ще бъде осигурено изпълнението.

Народният представител и заместник-председател на БСП Янаки Стоилов обобщи поетите ангажименти за законодателни инициативи по отношение на местната власт. Сред тях са промени в единната сметка, за да се облекчат длъжниците от бизнеса, както и в закона за управление на отпадъци, които да направят така, че нарастването на такса "смет" да бъде в поносими размери.

Той допълни, че се подготвят нов Закон за устройство на територията и както и промени Закона за обществените поръчки, които да доведат до ускоряване на процедурите и възможност за участие на общинските фирми в тях.

В началото на следващата година ще бъдат дискутирани с местната власт законът за публичните финанси, децентрализацията и промените в данъчната политика.

Анкета: Каква е оценката ви за кабинета?