Нарочно правите внушения за хаос в изборния процес, за да отблъснете както българските граждани от гласуване, така и от участие в секционни избирателни комисии /СИК/, като застъпници и наблюдатели, обърна се към ГЕРБ Георги Свиленски от ръководството на БСП на брифинг в централата на партията.

По-рано днес от ГЕРБ отправиха упреци за умишлено усложнени секционни протоколи и алармираха за опасност изборният процес да бъде затруднен.

"Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във ваши ръце. Имахте мнозинство в парламента, имате правителство, имате мнозинство в Централната избирателна комисия /ЦИК/. БСП има малцинство в ЦИК - 6 човека от 20, и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива", заяви Георги Свиленски. Вие от ГЕРБ и "Обединени патриоти" сте виновни за това положение и ще си носите отговорността. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини, посочи той. Свиленски отбеляза, че БСП три години са се борили да има само машинно гласуване, така че вотът да бъде честен и да няма недействителни бюлетини и задраскани протоколи. "Засрамете се, уважаеми колеги от ГЕРБ! Даже и в наглостта си трябва да имате граници", заяви той.

"Ще осигурим 35 хиляди участници в СИК, застъпници, наблюдатели и представители и няма да позволим да направите каквито и да е спекулации и машинации в изборния ден", каза Свиленски. Категорично се противопоставяме на внушенията, че протоколите от секционните избирателни комисии трябва да се правят в "Информационно обслужване", както се опитвате да предлагате и прокарвате в последните дни, добави той.

Свиленски коментира, че още през октомври с приемането на Изборния кодекс е станало ясно, че ще има "десет милиона числа", които трябва да бъдат събирани.

Представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов, който беше пряко споменат от ГЕРБ, обясни, че протоколът за секциите с машинно гласуване, приет от ЦИК, отговаря на всички изисквания на Изборния кодекс. Тук искам да разсея спекулациите, че можело така да се направи, че хартиените бюлетини в един протокол да се отчитат, а за машинното да се използва протокола, отпечатан от машината. Кодексът изрично казва, че протоколът е само един и всички данни се включват в него, отбеляза той. Войнов посочи, че самият секционен протокол е приет на заседание на ЦИК на 4 февруари, т.е. преди близо 2 месеца. По думите му, 16 членове на ЦИК са гласували "за", само един е бил "против" - Александър Андреев. Емил Войнов допусна, че може да има известно забавяне на изборните резултати, но изрази надежда, че при съчетани усилия изборният процес ще приключи успешно.