Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева заяви в декларация от парламентарната трибуна:

"Нормално ли е новоизбраният президент, който вие казвате, че е независим, да не дойде на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), а да дойде на вашия пленум?

След което се обърна директно към лидера на БСП Корнелия Нинова:

"Не се дръжте като фелдфебел с пола, пуснете го да бъде независим".

Караянчева поиска Нинова да каже от трибуната на НС дали се е виждала с руския генерал Решетников, обсъдили ли са кандидатурата на Радев, както и темата дали трябва България да излезе от ЕС и НАТО.

По думите на депутатката от ГЕРБ лъжата се е оказала национален спорт в БСП.

"Вие излъгахте, че сме на първо място по корупция и Евростат веднага отрече. Още същата седмица излъгахте, че ще ни спират пари по селските програми, оказа се, че те са разплатени и Европа ни ги е върнала", изреди Караянчева.

Тя обвини БСП и заради това, че през цялата предизборна кампания са си играли със страха на хората от бежанците, твърдейки че правителството залага на етническа промяна и трайно заселва бежанци.

"За санирането няма да забравя в моя избирателен район председателят на БСП обикаляше по къщите и казваше: "Ако подадете документите за саниране, ще ви бъде откраднат блокът", разказа Караянчева.

По думите й сега има над 600 блока, които се санират, и 80 000 работници от малките и средни фирми работят по програмата.

Нинова: Изгонен от Кремъл корумпиран генерал в сговор с ГЕРБ и ДОСТ

В отговор председателят на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че кампанията е приключила и в нея ГЕРБ са имали възможност да представят постигнатото по време на управлението си. Запазете достойнство в загубата си и уважете избора на тези хора, които избраха ген. Радев, призова тя.

"Вие твърдите, че ген. Радев е трябвало да бъде на КСНС. Вие искате ген. Радев да наруши Конституцията преди да е влязъл в президентството ли?", попита лидерът на БСП.

Тя подчерта, че основният закон забранява на Радев да прави каквото и да е докато не положи клетва. Така че нарушаването на законите и Конституцията ги оставям на вас, обърна се тя към ГЕРБ.

За Решетников Нинова каза, че повече няма да коментира лъжите и твърденията на "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси".

"Още повече днес, когато разбрах, че една партия, командвана от Турция и от Ердоган, иска специална анкетна комисия в парламента заедно с ГЕРБ по този случай. Някакъв компрометиран о.з. генерал, който е изгонен за корупция от Кремъл, в сговор с ДОСТ и ГЕРБ да ми искат обяснение, няма да стане", категорична беше депутатката.

По-рано днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан излезе с отворено писмо, в което призова комисия да разследва твърденията на Решетников и дали Нинова лъже за договорките си с него. Той попита нормално ли "една лъжкиня да управлява България".

Председателката на БСП вече каза, че твърденията на Решетников са "лъжи и внушения".